biznis
0

Dreamlinerov konkurent Airbus A350 uspješno obavio prvi testni let

Klix.ba
Najnoviji avion evropske kompanije Airbus uspješno je obavio svoj prvi testni let.
Airbus A350 (Foto: AFP)
Airbus A350 (Foto: AFP)

Airbus A350 je dizajniran da bude ekonomičniji od prethodnika, a direktni je konkurent američkom Boeingu 787 Dreamliner. Ovaj avion je vitalan faktor za budućnost kompanije Airbus, koja se bori sa kompanijom Boeing za prisutnost na svjetskom tržištu. Avion je jutros poletio sa aerodroma Blagnac u francuskom gradu Toulouseu, gdje je i sastavljen. U letu je proveo četiri sata, a u Toulouse se vratio oko 14 sati.

Boeingov Dreamliner, koji je u upotrebi od 2009. godine, veoma je popularan uprkos nedavnim sigurnosnim problemima, čiji je uzrok bila baterija.

Cilj proizvođača aviona je smanjiti potrošnju goriva zbog pada broja putnika. Airbus tvrdi da model A350, koji ima Rolls-Royce Trent XWB motore, troši 25 posto manje goriva od prethodne generacije. Poput Dreamlinera, Airbus A350 je napravljen od naprednih materijala kao što su kompoziti ugljika, a rezultat je manja težina.

Kompanija Airbus je primila više od 600 narudžbi za avion A350, dok je Dreamliner do sada naraučilo 890 kupaca. Kompanija se nada da će prve avione A350 početi dostavljati do kraja 2014. godine.

Krila aviona su dizajnirana u Airbusovom postrojenju u Filtonu blizu Bristola, a proizvedena su u Broughtonu u Velsu.