biznis
0

Dragan Vrankić izlagao na međunarodnom simpoziju u Mostaru

FENA
Ministar financija i trezora BiH Dragan Vrankić na dvodnevnom simpoziju "Financije i računovodstvo u funkciji gospodarskog rasta BiH", koji se održava u Mostaru, govorio je o utjecaj porezne politike na gospodarski rast.

Tom prigodom, Vrankić je naglasio kako je financijski sektor već godinama pod pojačanom pozornosti javnosti te da se nalazi u svojevrsnoj ekspanziji.

Govoreći o održavanju financijske stabilnosti, Vrankić je istaknuo kako je korak naprijed u njenom održavanju napravljen kada se počelo raditi na uspostavi Fiskalnog vijeća, kao mjesta na kome bi se sastajali svi sudionici koji kreiraju i provode ekonomsku politiku u zemlji.

"Trenutno nije napravljen novi pomak, pa sam odlučio radi poticanja procesa, ponuditi ponovno verziju zakona o Fiskalnom vijeću kakva je urađena prije godinu dana. U našim uvjetima bilo bi jako važno da Parlament preuzme i dio fiskalne odgovornosti, što znači da se moraju poštivati zadani okviri, odnosno procjena javnih prihoda kako ne bi dolazilo do prekomjerne potrošnje u ukupnom iznosu, što rezultira neravnotežom između sektora", kazao je Vrankić.

Kada je riječ o ukupnoj ekonomskoj politici i pitanjima unutarnjih i vanjskih dugova, Vrankić je istaknuo kako se trenutno ulažu napori u definiranje pitanja povrata stare devizne štednje iz banaka u zemlji, pri čemu se mora održati financijska stabilnost, te definirati pitanje restitucije.

"Otvaraju se novi projekti koji traže financijska sredstva. Projekti na razini države, entiteta, Brčko distrikta, županija i lokalnih zajednica. Postojeće zaduživanje smatra se održivim. Poznato je da vanjski dug iznosi oko četiri milijarde konvertibilnih maraka. Novo zaduživanje treba, također, biti održivo i uredno servisirano da ne ugrožava financijsku stabilnost", kazao je Vrankić.

Također, istaknuo je kako je značajno da se nađu dobra rješenja za obračun i plaćanje doprinosa, i to da se s jedne strane smanje troškovi poslovanja društava, a s druge strane osigura stabilan priliv novca u fondove.

Po njegovim riječima, u dogledno vrijeme treba okončati i reformu u zdravstvu i početi reformu mirovinskog sustava sve u cilju jačanja financijske discipline, sprječavanja i smanjivanja porezne evazije, stabilnog funkcioniranja države sa svim njenim funkcijama i stvaranje ambijenta u kome će se gospodarstvo moći nesmetano razvijati.

"Ovakav način promišljanja i ovakav način djelovanja moramo provoditi i kada znamo da smo se opredijelili na put prema EU integracijama. Vrijeme je da iskoristimo pozitivna iskustva, znanja i sredstva koja se BiH stavljaju na raspolaganje da bi što brže i bezbolnije prešli taj put", zaključio je Vrankić.