Kataklizma na Wall Streetu
0

Dow Jones pao 778 bodova!

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Dow Jones indeks strmoglavio se u ponedjeljak 778 bodova, što je njegov najveći dnevni pad u povijesti, jer je na Wall Streetu zavladala prava panika nakon što je Predstavnički dom Kongresa odbacio vladin prijedlog zakona za sanaciju banaka, vrijedan 700 milijardi dolara.

Dow Jones je potonuo 6,98 posto, na 10.365 bodova, najnižu razinu u gotovo tri godine. S&P indeks strmoglavio se, pak, 8,79 posto, što je njegov najveći dnevni pad od velike burzovne krize 1987. godine, zaronivši na 1.106 bodova. Nasdaq indeks izgubio je 9,14 posto, što nije zabilježeno od aprila 2000. i izbijanja tzv. "dot-com" krize, potonuvši na 1.983 boda.

Od samog početka trgovanja jučer su na Wall Streetu cijene dionica padale, pa je Dow Jones indeks do glasanja u Kongresu bio u minusu više od 200 bodova.

No, kada je objavljeno da je Kongres odbio vladin prijedlog zakona, kojim bi se za 700 milijardi dolara otkupljivali loši zajmovi iz banaka, što je trebalo stabilizirati financijski sektor, brokere je preplavio val prodajnih naloga. U samo nekoliko minuta Dow Jones indeks strmoglavio se više od 400 bodova.

O kakvom je šoku riječ, govori i podatak da je tzv. "indeks straha" Čikaške burze opcija, jučer skočio čak 39 posto, na rekordna 48,4 boda, što govori da ulagači nikada prije nisu bili toliko pokolebani.

"Šokiran sam! Financijska su se tržišta mučila čak i dok se očekivalo da će vladin plan biti prihvaćen. A njegovo odbijanje loše je iz puno razloga. Kratkoročno, očekujem pad tržišta, no ono što je još važnije: govorimo našim klijentima da smo možda na početku sasvim novog trenda pada. Moguće je da će S&P indeks potonuti sve do 1.000 bodova, jer je izgubljeno povjerenje u tržište", kaže Bill Strazzullo, glavni strateg u tvrtki Bell Curve Trading.

Što dalje? Očekuje se da će se vodeći republikanci i demokrati u Kongresu pokušati dogovoriti oko određenih promjena u zakonskom prijedlogu, te da bi Predstavnički dom o njemu mogao ponovno glasovati najranije u četvrtak.

Sasvim u pozadini glasanja u Kongresu našao se kolaps Wachovie, šeste američke banke po veličini aktive. Zbog golemih gubitaka Wachovia je bila prisiljena jučer prodati većinu svoje imovine Citigroupu.

To je bio još jedan udarac na financijski sektor, s obzirom da su jučer u Europi po hitnom postupku nacionalizirane britanska hipotekarna banka Bradford & Bingley i nizozemsko-belgijska financijska grupa Fortis.

Zbog svega toga, jučer je na Wall Streetu S&P indeks financijskog sektora potonuo 16 posto, pri čemu je cijena dionice Bank of America pala 17,6 posto, Goldman Sachsa 12,5, a Wachovie više od 80 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale, prenosi Hina. Londonski FTSE indeks strmoglavio se 5,3 posto, na 4.818 bodova, najnižu razinu u tri godine. DAX indeks Frankfurtske burze potonuo je, pak, 4,2 posto, na 5.807 bodova.