Eu i EBRD
0

Donatorski programi za pomoć preduzećima u BiH

SRNA
Delegacija EU u BiH i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) danas će predstaviti donatorske programe TAM i BAS koje provodi ova banka radi pomoći razvoju malih i srednjih privatnih preduzeća u BiH.

Sadašnja sredstva koje je izdvojila EU omogućiće da ovi programi tokom 30 mjeseci podrže najmanje 20 preduzeća posredstvom TAM i 100 preduzeća posredstvom BAS projekata.

Programi kombinuju direktnu pomoć privatnom sektoru na nivou preduzeća i sistematski razvoj tržišta i izgradnju kapaciteta intervencija, kao što su organizacije obuka za mala i srednja preduzeća i konsultante u BiH, te širenje najboljih praksi tržišne ekonomije, saopšteno je iz Delegacije EU.

TAM pomaže malim i srednjim, te velikim preduzećima da se transformišu tako što im iskusni direktori i viši rukovodici iz ekonomsko razvijenih zemalja prenose relevantna komercijalna i tehnička znanja, čime se u preduzećima koja dobijaju ovu pomoć uvodi nova kultura rukovođenja i unapređuju upravljačke vještine. 

BAS aktivnosti pomažu i u povezivanju pojedinačnih preduzeća sa domaćim konsultantima u saradnji na konkretnim i specifičnim projektima. BAS program dodjeljuje fleksibilnu bespovratnu pomoć koja se kreće od 25 do 75 posto ukupne neto cijene koštanja projekta, a najviše do 10.000 eura. 

Prezentacija pod nazivom "Podrška sektoru malih i srednjih preduzeća u BiH, TAM i BAS programi" biće obavljena u Hotelu Holiday Inn u Sarajevu u 11.00 sati.