Elektroprivreda BiH
0

Domaćinstvima na poklon štedljive sijalice!

FENA
Kako bi preduprijedili moguću elektroenergetsku krizu menadžment JP Elektroprivreda BiH, odlučio je da svojim kupcima, uz informativno-edukativni materijal, te medijsku kampanju, podijeli, svakom domaćinstvu, po jednu štedljivu sijalicu.

Riječ je o sijalici od 20 W koje efikasno mijenjaju standardne, obične sijalice od 100 W i koje daju isto svjetlosti a troše i do šest puta manje električne energije.

"Na ovaj korak smo se odlučili iz nekoliko razloga", rekao je izvršni direktor za snabdijevanje i trgovinu JP Elektroprivreda BiH Emir Aganović dodajući da je najznačajniji razlog zaštita standarda potrošača koji će plaćati manje račune, zaštita čovjekove sredine jer upotrebom štedne sijalice u atmosferu se emitira i do 80 procenata manje CO2.

"Korist bi imala i Elektroprivreda jer uštedom koju ostvari samo jedna štedna sijalica po domaćinstvu znatno se smanjuje iskorištavanje prirodnih resursa i stvara se prostor za povećani izvoz električne energije", objašnjava Aganović.

Već od 15. decembra ove godine počinje akcija, koja će trajati mjesec dana, darivanja 618.000 štednih sijalica OSRAM deluxstar 20 W domaćinstvima koji će ih dobijati na naplatnim mjestima elektrodistribucija uz popratni letak u kojem je objašnjeno zašto je isplativo koristiti štedne sijalice.

Sijalice će biti dijeljene samo uz jedan račun za električnu energiju i nosit će natpis "Poklon kupcima JP Elektroprivreda BiH - Za energetski učinkovitiju Bosnu i Hercegovinu".

Nakon završetka akcije, 15. januara naredne godine, mjesec dana poslije biti će napravljena analiza efekata akcije te donijeti odluka o njenom eventualnom nastavku, tim prije što je Evropska unija već donijela odluku da se već od 2010. godine iz upotrebe izbacuju obične sijalice, saopćeno je danas iz Elektroprivrede BiH.