biznis
0

Domaći proizvođači gube bitku sa stranom konkurencijom

SRNA
Bosanskohercegovački proizvođači u vlastitoj zemlji gube tržišnu utakmicu od strane konkurencije, pa zbog toga u resornim ministarstvima namjeravaju trgovce da obavežu da na policama izlože minimalno 50 posto domaćih artikala, pišu "Nezavisne novine".

Međutim, takva zamisao već je naišla na probleme, jer se procjenjuje da domaće firme ne mogu proizvesti bogat spektar proizoda kojima bi u natpolovičnom odnosu popunile bolje snabdjevene trgovine.

Entitetske vlade, ipak, mijenjaju zakone kako bi pomogle preduzećima u BiH. Tako će u Federaciji BiH trgovine čija je površina veća od 1.000 metara kvadratnih na svojim policama najvjerovatnije morati da imaju minimalno polovinu proizvoda nastalih u BiH, navode "Nezavisne  novine".

Đula Đukić, pomoćnik ministra trgovine FBiH, rekla je da je Zakon o unutrašnjoj trgovini ovog entiteta donesen prošle godine, te da se trenutno priprema njegova implementacija. 

"Potrebno je definisati koji su to domaći proizvodi i proizvođači. U toku je monitorning o stanju tržišta po ovom pitanju", precizirala je Đukićeva.

Ona smatra da je ovaj zakon moguće provesti, iako trgovci ocjenjeju da je on diskriminatorski, jer važi samo za trgovine površine veće od 1.000 kvadrata, koje bi svakog mjeseca morale dokazivati da u svom asortimanu imaju 50 posto robe iz BiH.

"Upravo zato osmišljavamo prijedlog da se ova odredba proširi na sve trgovine, ali prije toga treba doći do podataka koliko i kojih domaćih proizvoda ima na tržištu BiH, jer ako ih nema dovoljno, ne može se zahtijevati da ih u radnjama bude 50 posto", navela je Đukićeva i dodala da će izuzeci možda biti napravljeni za robu koja se u BiH ne proizvodi u dovoljnim količinama.
Slično razmišljaju i u resornom ministarstvu u RS, gdje ističu da će se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini RS u martu i aprilu naći pred Vladom RS i Narodnom skupštinom RS.

"Biće utvrđene obaveze trgovačkih lanaca da u svom asortimanu imaju najmanje 50 posto artikala domaće proizvodnje, a rok za implementaciju će biti preciziran zakonom", navode iz Ministarstva trgovine i turizma RS.