Prognoze Svjetske banke
0

Dolar će do 2025. potpuno izgubiti na dominaciji

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki dolar, najpoznatija valuta u svijetu, do 2025. godine u potpunosti će izgubiti svoju dominantnost, prognoziraju stručnjaci Svjetske banke u najnovijoj studiji.

Vrlo brzi rast novih privrednih sila u svijetu, poput Brazila, Indije, Indonezije, Južne Koreje i Rusije, njihovim valutama donijeće značajnu prednost pred do sada vrlo cijenjenim dolarom.

Kako bi pružila podršku rastu svoje ekonomije Kina će morati da internacionalizuje svoju valutu juan što će, također, ugroziti položaj dolara, ali i eura koji je do sada bio jedina prava alternativa američkoj valuti.

Ukoliko eurozona uspješno prevaziđe velike privredne krize unutar sebe (Grčka, Portugal...), stručnjaci navode da će euro značajno ojačati.

Autori studije "Multipolarnost: nova svjetska privreda" ističu da će u budućnosti veliku ulogu imati i pseudovaluta Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) - specijalna prava vučenja (SPV) koja se temelji na dolaru, euru, jenu i funti.

SPV će igrati glavnu ulogu u stabilnosti međunarodnog monetarnog sistema jer otklanja moguće rizike u finansijskom svijetu izazvane promjenom vrijednosti valutnih kurseva.