Rast vrijednosti
0

Dolar blizu psihološki važne granice od 1,50 za euro

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Rast vrijednosti glavnog evropskog indeksa akcija u četvrtak je bio usporeniji jer su tromjesečni poslovni bilansi američkih banaka Goldman Sachs i Citigroup razočarali neke investitore, dok je dolar u ranoj prijepodnevnoj trgovini bio blizu psihološki važne granice od 1,50 za euro, da bi kasnije blago ojačao.

Rezultati poslovanja finske Nokie u proteklom tromjesečju također su donekle uticali na lošije raspoloženje evropskih investitora, posebno u prvoj polovini poslovanja na londonskoj i drugim kontinetalnim efektnim berzama.

Indeks FTSEurofirst je ipak na londonskoj berzi tokom podnevne trgovine ojačao minimalnih 0,1 posto i sada je sasvim blizu najvišeg nivoa u proteklih više od 12 mjeseci.

Glavni kontinentalni indikator kretanja cijena dionica u srijedu je uvećan za 2,1 posto, a od marta, kada je bio na višegodišnjem minimumu, "skočio" je oko 57 procenata, jer su investitori sticali sve veće povjerenje u oporavak svjetske privrede.

Protekle noći na njujorškom Wall Streetu tamošnji glavni indeks akcija - Dow Jones je prvi put u toku ove godine preskočio važnu psihološku granicu od 10.000 poena, nakon što je objavljeno da je zarada nekih viđenijih američkih kompanija, uključujući i gigantsku banku JP Morgan, u trećem kvartalu bila bolja od očekivane.

Akcije većine evropskih banka su, međutim, u četvrtak opale nakon izvještaja da su velike kontinentalne bankarske organizacije, među kojima britanske Berclays i HSBC te švicarska Credit, imale lošiji poslovni bilans u proteklom tromjesečju nego što se očekivalo.

Na dalekoistočnim berzama u četvrtak ujutro je pretežno zabilježen skok cijena akcija, a na tokijskoj berzi dionice nekih viđenijih japanskih kompanija su "odskočile" i za više procenata u odnosu na prethodni dan.

Dolar je u ranoj prijepodnevnoj trgovini kotirao blizu važne psihološke granice od 1,50 za euro, što je bio najniži nivo američke valute prema zajedničkoj novčanoj jedinici zone eura u proteklih 14 mjeseci.

U popodnevnoj trgovini dolar je međutim na londonskoj berzi donekle popravio prethodno izgubljene pozicije i ojačao na 1,4842 za euro.

Istovremeno je indeks dolara prema korpi šest drugih jakih valuta napredovao oko četvrt procenta, s prethodno dostignutog 14-mjesečnog minimuma.

Stručnjaci Goldman Sachsa predviđaju da bi euro mogao u toku narednih nekoliko mjeseci ojačati na oko 1,55 dolara, dok bi u nešto dužem razdoblju trebalo da oslabi do nivoa od 1,35 "amerikanaca".

Većina finansijskih stručnjaka je saglasna da se aktuelno slabljenje dolara događa uz prešutnu saglasnost američkog ministarstva finansija, iako službeni Washington i dalje tvrdi da je za politiku "jakog dolara".