biznis
0

Dokić i Ivanić predložili uvođenje niže stope PDV-a na osnovne životne namirnice

FENA
Poslanik u Predstavničkom domu i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Branko Dokić i Mladen Ivanić uputili su u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) kojim se predviđa uvođenje niže stope PDV-a na osnovne životne namirnice.

Oni predlažu da se primjenjuje stopa PDV-a od pet posto za pšenično brašno tip-500 i tip-850 i hljeb dobijen od ovih vrsta brašna; mlijeko, jestiva ulja i biljne masti; vodu za piće, negaziranu; lijekove i ortopedska pomagala; hranu za bebe i bebi opremu te vještačka đubriva, zaštitna sredstva u poljoprivredi, sjeme i sadni materijal.

Ivanić je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da je vrlo ograničena lista proizvoda koju predlažu da bi se spriječila bilo kakva manipulacija.

"Mislimo da je ovo najbolji način da se spriječi dalji rast cijena, posebno osnovnih proizvoda koje troše najsiromašnije kategorije stanovništva. Naše je mišljenje da je ovo najbolji način da se zaštite socijalno najugroženije kategorije stanovništva“, kazao je Ivanić.

Prema njegovim riječima, sistem prikupljanja prihoda od PDV-a je profunkcionirao, funkcionira na normalan način bez tehničkih problema, manipulacija ovakvom vrstom je vrlo ograničena, kontrola može da funkcioniše i nema niti jednog razloga da se ova stopa ne uvede.

"To možda hoće predstavljati malo veći problem zaposlenima u Upravi za indirektno oporezivanje, ali ne toliko veliki jer nije to drastična promjena", kazao je Ivanić.

Poslanik PDP-a u Predstavničkom domu PSBiH Branko Dokić je rekao da potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ulazimo u ono što se zove evropske integracije i preuzimamo obaveze koje proističu iz tog sporazuma.

"Jedna od tih obaveza jesu diferencirane stope PDV-a, a ne nulta stopa PDV-a. Zbog toga smo mi išli ovaj put s jednom minimalnom stopom od pet posto, što je u skladu s odgovarajućim standardima EU“, kazao je Dokić.

Dodao je da Uprava za indirektno oporezivanje ima sada i tehničke i kadrovske kapacitete da može ovaj posao profesionalno da uradi.

S obzirom na to da postoji više prijedloga za izmjene i dopune Zakona o PDV-u, Ivanić je kazao da, što se njih tiče, nije nikakav problem da se svi objedine oko jednog koji bi bio zajednički.

"Spremni smo dati svoj doprinos i razgovarat ćemo s drugim nosiocima inicijativa“, kazao je Ivanić dodajući da će ovaj put tražiti i veću podršku nevladinog sektora.

Najavili su i to da će ovaj put znatno snažnije insistirati na usvajanju ovog zakona.