biznis
0

Dogovorena gradnja hidroelektrane Mrsovo

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i vlasnik firme "Komsar energy limited" Rašid Serdarov dogovorili su danas gradnju hidroelektrane Mrsovo na rijeci Lim.

On je istakao da je riječ o hidroelektrani kapaciteta 42 megavata. "Na nama je da Vlada Srpske obezbijedi nesmetan prilaz lokaciji i da stimulišemo investitora da to što prije učini. Želimo da obezbijedimo što više investicija, a najznačjaniji investitor u Srpskoj je Komsar i Serdarov", naglasio je Dodik.

On je napomenuo da Republika Srpska i sada proizvodi višak električne energije ali da njenim izvozom može bitno da poboljša platni bilans, smanji zavisnost od uvoza i riješi osnovne makroekonomske probleme.

"U svakom slučaju ovakvi objekti će nadomjestiti potrebu za domaćom potrošnjom ako to bude potrebno. Rješavamo kapitalne stvari koje se odnose na našu energetsku budućnost i energetsku sigurnost", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, očegledno je da električna energija postaje energija nezamjenjivog karaktera i da je zbog toga veoma važno imati spremne kapacitete.

Serdarov je istakao da se zbog dobre saradnje koju ima sa predsjednikom Republike Srpske i Vladom odlučio za gradnju hidroenergetskog potencijala na rijeci Lim.