BH-Gas
0

Dogovara se povezivanje gasovodnih sistema BiH i Hrvatske

FENA
BH-Gas danas je saopćio da je prilikom zadnje posjete predstavnika EBRD-a toj kompaniji, krajem januara,dogovoreno da se organizira sastanak između predstavnika EBRD-a, BH-Gasa i Plinacroa, a u vezi s izgradnjom transportnog gasovoda u Unsko-sanskom kantonu, kojim bi se povezali transportni gasni sistemi Hrvatske i BiH.

"Dogovoreno je da sastanak kompanija s predstavnicima EBRD-a bude održan 11. marta tokom kojeg će svaka od kompanija iskazati svoj interes za realizaciju ovog projekta i otpočeti razgovore o zaključivanju ugovora o kreditu, nakon čega bi se stvorila osnova za početak realizacije ovog infrastrukturnog projekta. Također, na bazi ovoga Vlada Unsko-sanskog kantona bi mogla sa svoje strane započeti aktivnosti o pitanju razvoja distributivne gasne mreže u općinama ovog kantona putem procesa dodjele koncesija", kaže se u saopćenju BH-Gasa.

BH-Gas će tokom ovog sastanka, kako se navodi, još jednom potcrtati značaj projekta Bosanski Brod - Zenica, kojim bi BiH preko hrvatskog gasnog sistema Slavonski Brod – Donji Miholjac - Mađarska bila priključena ili na gasovod Nabucco ili Južni tok.

"Također, želimo obavijestiti javnost, a što smo učinili i tokom zadnjih pregovora s Gazprom Exportom, da nema potrebe za izradom studija izvodljivosti u BiH, s obzirom na to da BH-Gas ima obrađeno gotovo kompletno potencijalno gasno tržište u BiH, odnosno okončane studije za isto. Također, bez obzira na to što mnogi na sve načine pokušavaju favorizirati imaginarni projekt SAVA nećemo pristati da se u FBiH snabdijevamo prirodnim gasom samo iz Srbije već ćemo nastojati da novim pravcem snabdijevanja osiguramo da BiH uđe u krug zemalja koje imaju sigurno snabdijevanje iz dva pravca", stoji u saopćenju BH-Gasa.

Iz ove kompanije ističu da posebno zabrinjava apsolutni nedostatak reakcije Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, "koje svojim nečinjenjem doprinosi stvaranju konfuzije kod inopartnera, čime očito staju na stranu jednog od entiteta te time na sve načine pokušavaju da favorizuju izgradnju projekta SAVA, koji nije ništa drugo do fikcija i najneisplativiji projekt u BiH".