biznis
0

Dodik zamjera MMF-u zbog zbirnog izvještaja o ekonomskom stanju u BiH

FENA
Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik smatra da Međunarodni monetarni fond (MMF) u BiH nije imao nijedan suštinski razlog da sve ekonomske i finansijske pokazatelje ne prezentuje odvojeno, za entitete kao i za institucije BiH.

Dodik i ministar finansija RS-a Aleksandar Džombić učestvovali su danas, u Sarajevu, na završnom sastanku s predstavnicima MMF-a, koji u preliminarnom izvještaju nije dostavio zasebna mišljenja o ekonomskim i finansijskim pokazateljima za RS, FBiH i institucije BiH, koja bi svim nivoima vlasti olakšala posao u primjeni preporuka u prevazilaženju problema, saopćeno je iz Biroa Vlade RS-a za odnose s javnošću.

"Metedologija koju je koristio MMF u sastavljanju preliminarnog izvještaja ne može biti opravdanje za zamagljenu sliku koja se dobije u jednom ovakvom zbirnom izvještaju“, ističe se u saopćenju.

Dodik je kazao da će ekonomska i finansijska dešavanja izvan BiH, svakako biti opterećenje za ekonomski razvoj, te naglasio da će i ubuduće RS zadržati makroekonomsku stabilnost.

Preporuku MMF-a u preliminarnom izvještaju da se pristupi traženju brzog rješenja kada je u pitanju povrat stare devizne štednje, entitetski premijer ocijenio je neprihvatljivom jer je BiH već usvojila Zakon o povratu stare devizne štednje, a RS je već emitirala obveznice i uputila ih na tržište kapitala.

Naveo je i da će RS nastaviti rad na smanjenju javne potrošnje, koja nije ugrožena ni usvajanjem seta zakona o plaćama.

Dodik je još jednom pozdravio potpisivanje SSPBiH s Evropskom unijom i usvajanje Zakona o fiskalnom savjetu.

U vezi s budžetskim prihodima za koje će budžet RS-a biti uskraćen primjenom SSP-a, Dodik je naglasio da je taj bh.entitet već pronašao načine da se ta sredstva nadomjeste i to usvajanjem i primjenom zakona o imovini, primjenom zakona o fiskalnim kasama i usvajanjem novog zakona o igrama na sreću.

Pozdravio je i stav, koji je iznošen u ranijim razgovorima s predstavnicima MMF-a, o potrebi provođenja popisa stanovništva u BiH.

Dodik je izrazio očekivanja da će predstavnici MMF-a, prije objavljivanja konačnog izvještaja, uvažiti iznesene argumentovane primjedbe predstavnika RS-a.