Banja Luka
0

Dodik vjeruje da u RS-u neće biti recesije

FENA
Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik vjeruje da taj bh.entitet neće ući u resiju i neće biti drastično smanjen rast prihoda planiran na šest posto u ovog godini.
  • Moguće je da će negativni uticaj svjetske ekonomske krize smanjiti stopu rasta, priznao je Dodik danas na završnoj javnoj raspravi u Banjoj Luci na kojoj je privrednicima, sindikalcima i predstavnicima lokalne zajednice govorio o mjerama za ublažavanje negativnih efekata svjetske ekonomske krize na RS.

Entitetska vlada pripremila je stotinjak mjera za ublažavanje posljedica krize, a osnovno je da u ovoj godini neće biti neplaniranih troškova, već štednje u javnoj potrošnji, a radit će se na mjerama podsticaja domaće proizvodnje.

Najavio je investicije od milijardu i 600 miliiona do dvije milijarde konvertibilnih maraka, što je, navodi, i više nego ranijih godina.

  • Čuvat ćemo time određenu poslovnu aktivnost preduzeća i obezbijediti da ona imaju potrebnu zaposlenost, rekao je Dodik te najavio i kontrolu cijena preko marži za osnovne životne namirnice.

Mjerama je predviđeno i da se nabavi 20 hiljada tona nafte i oko 20 hiljada tona umjetnih đubriva i da poljoprivrednim proizvođačima koji će biti obavezni da na kraju sezone robnim rezervama RS-a isporuče određenu količinu robe iz proizvodnje.

Predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić kaže da je dobro da je Vlada Srpske "shvatila" da mora i krenula je u aktivnosti predupređenja, u najvećoj mogućnoj mjeri, efekata svjetske ekonomske krize koja uveliko kuca na vrata RS-a.

  • Ovo su mjere koje u dugoročnom smislu mogu postići rezultat, ali Sindikat posebno brine što nemamo ponuđene mjere koje sad, ovog trenutka, mogu pomoći, kazala je Mišić.

Dodala da sada treba svježi novac, a Vladine mjere ne odgovaraju na pitanje kako doći do svježeg kapitala i kako ga dovesti u RS da bi došlo do zapošljavanja i otvaranja novih radnih mjera.