biznis
0

Dodik: Rusi tražili tajnost ugovora o kupovini rafinerija

FENA
Premijer RS-a Milorad Dodik izjavio je danas da je zbog insistiranja ruske firme "NeftegazInKor" jedan dio ugovora o kupovini triju preduzeća iz naftne industrije RS-a ostao tajna i nije saopćen javnosti.

Na pitanje poslanika Skupštine RS-a zašto se ugovor o prodaji Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, Rafinerije ulja Modriča i banjalučkog "Petrola" "krije od javnosti", Dodik je kazao da ne odlučuje samo Vlada da li će dati na uvid određene podatke već i ima i zahtjeva od ruskog kupca da se ne otkrivaju svi detalji što je njihova poslovna politika.

Dodik je rekao da svako onaj koji želi da izvrši uvid u ugovor, koji s prilozima ima 850 stranica, ali bez mogućnosti kopiranja dokumenata, može to da uradi u prostoru koji će mu biti osiguran.

Naveo je i da u ovom, kao i u ugovoru o zajedničkom poslovanju sa češkom kompanijom "Čez" u Rudniku i termoelektrani "Gacko", nema ništa mistično i tajno te da se oba ugovora realiziraju u skladu s planom.

Odgovarajući na pitanje poslanika Stranke za BiH Muharema Murselovića kada će se omogućiti ravnopravno zapošljavanje svih konstitutivnih naroda po popisu 1991.godine u javnoj upravi i institucijama, Dodik je odgovorio da je upošljavanje u javnoj upravi uvjetovano i ograničeno zakonima, čije donošenje je inicirano od određenih međunarodnih organizacija, tako da državni službenici imaju određenu zaštitu.

Naveo je da će iz tog razloga i zbog još nekih zakona biti teško omogućiti ravnomjerno zapošljavanje u skladu s popisom iz 1991.

Na pitanje poslanika SDS-a Boroslava Bojića o sudbini krivične prijave protiv nepoznate osobe koju je Dodik podnio u vezi s privatizacijom nekadašnje Kristal banke Banja Luka i uopće kako cijeni rezultate borbe protiv organiziranog kriminala, entitetski premijer RS-a je podsjetio da je Vlada predložila na usvajanje Skupštini sve neophodne zakone kako bi se osigurala i zakonska te logistička podrška.

On je napomenuo da se Vlada ne može miješati u rad pravosuđa i da odgovornost stoji na pravosuđu.