biznis
0

Dodik pozvao holandske investitore da ulažu u RS

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik upoznao je danas ambasadora Kraljevine Holandije u BiH Karela E. Vosskühlera o privrednim potencijalima RS-a i pozvao holandske investitore da ulažu u RS, posebno kada je riječ o izgradnji hidro i termoelektrana, saopćeno je nakon razgovora iz Vladinog Biroa za odnose s javnošću.

Dodik je upoznao ambasadora Vosskühlera i s namjerama Vlade da razvija načine iskorištavanja alternativnih vidova energeije, kao što je energija vjetra i istaknuo da bi bilo korisno da holandski stručnjaci RS-u prenesu iskustva iz te oblasti, navodi se u saopćenju.

Naveo je i da će entitetska vlada, u skladu s posebnim investicionim programom, čija je izrada u toku, uložiti oko 760 miliona eura od privatizacije državnog kapitala u razvojne projekte širom RS-a, kao što su izgradnja puteva, škola i bolnica.

Holandski ambasador je rekao da će njegova zemlja nastaviti da pomaže razvojne projekte u BiH, da će pratiti aktivnosti Vlade u ovom pogledu, te da postoji mogućnost da pomogne Vladi u realizaciji pojedinih projekata u RS-u.

Bilo je riječi i o aktuelnoj političkoj sutuaciji u RS-u i BiH, te reformskim procesima na putu BiH ka EU.