biznis
0

Dodik optužio Vanjskotrgovinsku komoru BiH za diskriminaciju prema RS-u

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas da će putem nadležnih institucija biti zatražena zaštita prava, ravnopravnost i transparetnost predstavnika RS-a u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Dodik je rekao u izjavi novinarima u Banjoj Luci da je od predstavnika Privredne komore RS-a tokom današnjeg sastanka informiran o problemima u funkcioniranju Vanjskotrgovinske komore BiH i o vidovima diskriminacije prema osobama koje dolaze iz RS-a.

Predsjednik Privredne komore RS-a Borko Đurić kazao je da organi Vanjskotrgovinske komore BiH „gotovo da i ne funkcioniraju, a sve ono što se dešava u tom tijelu svedeno je na jednog ili nekoliko ljudi koji su uzurpirali sva ovlaštenja“.

Đurić tvrdi da su pojedinci u Vanjskotrgovinskoj komori njene organe sveli na marginalne stvari.

"Jedan od pokazatelja za to je da smo već u polovini maja, a još nisu usvojena planska dokumenta za tekuću godinu ni finansijski izvještaji o radu Vanjskotrgovinske komore BiH za prethodnu godinu“, naveo je Đurić kritizirajući i to što nije održana Skupština te komore.

Ustvrdio je i da "postoje pojedinci koje određene političke stvari prenose i u asocijaciju privrednika, slijedeći interese svojih političkih mentora da bi pokazali da mi ljudima ne trebamo ili da stvaramo određene probleme“.

Privredna komora RS-a, naveo je, ne traži ništa više od onoga što se odnosi na nju i da Vanjskotrgovinska komora BiH funkcionira na odgovarajući način i da izvrši preraspodjelu ovlaštenja po određenom principu.