biznis
0

Dodik: Novac od Telekoma RS-a bit će uplaćen oko 4.juna

FENA
Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas da će oko 4. juna ili narednih dana od tog datuma biti uplaćeno 646 miliona eura na račune RS-a od prodaje „Telekoma Srpske“ srbijanskom Telekomu.

Dodik je na pres-konferenciji kazao da će se time stvoriti uvjeti i da se predstavi program investiranja i ulaganja tog novca koji je Vlada uradila, a predviđa jasne procedure i načine na koji će se moći povlačiti taj novac.

Kako je naveo isključivi cilj je da se poboljša razvoj RS-a, te se neće novac davati bespovratno jer ima za cilj da privuče i druge investicije.

Od tih iznosa 100 miliona eura bit će usmjereno u razvoj istočnog dijela RS-a, a plasirat će se putem Investiciono-razvojne banke RS-a.

Dodik je također kazao da se i dalje nastavlja s projektom „Giljotina propisa“, te da je primjetan interes stranih investitora za ulaganja u RS-u.

Po njegovim riječima najveći resurs RS ima u oblasti električne energije i u tom sektoru mora doći do poboljšavanja, ali nema govora o privatizaciji tih kapaciteta.