biznis
0

Dodik insistira na isplati plaća radnicima brodske rafinerije

FENA
Predsjednik Vlade RS-a najavio je u subotu da će radnici Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu sigurno uskoro dobiti neisplaćene zarade koje im duguje novi vlasnik ruska kompanija "Njeftegazinkor".

Radnici brodske rafinerije izrazili su ovih dana nezadovoljstvo što im novi vlasnik ruski "Njeftegazinkor" nije isplatio nijednu plaću te da se kasni s isplatom četiriju zarada.

Dodik ističe kako je nedopustivo da radnici nemaju plaće, ali dodaje kako je činjenica "da su ruski partneri bili uključeni u neka dešavanja u Rusiji, oko izbora, kao i da je značajnu ulogu imala i činjenica kako će se riješiti energetski ugovor Rusije i Srbije".

On je dodao da je ruski kupac u situaciji kada Rafinerija ne radi, prihvatio da izmiri sve obaveze, "kao i da je bilo sutuacija da radnici Rafinerije nisu dobijali plaće ni po 20 mjeseci, a sada se odjednom pravi velika galama".

Naveo je i da su u Rafineriji nađene veće štete i havarije, što je tražilo dodatno vrijeme, te da će insistirati da se radnicima narednih dana plaće ipak isplate.

Dodik je novinarima pokazao i dokument u kojem piše da je ruska kompanija uplatila enitetskoj vladi 110 miliona eura za državni kapital naftne industrije RS-a, te 16 miliona eura za akcije Fonda PIORS-a.