biznis
0

Dodik: Evidentirane nove obaveze brodske rafinerije

FENA
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da ruski kupac rafinerija nafte i ulja u Bosanskom Brodu i Modriču, te banjalučkog "Petrola" još čeka odluku Konkurencijskog vijeća BiH koje treba da dostavi saglasnost za prodaju, a nakon što to bude urađeno teče rok u kojem će biti aktivan ugovor i moraju se ispoštovati međusobna prava i obaveze koje se tiču i plaćanja.

Dodik je saopćio i da su evidentirana još neka dugovanja koja su napravljena u brodskoj rafinerij, te ocijenio da je u svim proteklim godinama bilo loše i kriminalno upravljanje tim preduzećom što je stvorilo ogromne obaveze.

On je podsjetio da je kupac "NefteGazInKor" u ponedjeljak obaviješten da je Vlada ispunila sve uvjete iz ugovora, koje je ona trebala da ispuni, a odnose se na usvojenu odluku Fonda PIO RS-a da se pristupi i prodaji akcija koje oni imaju u rafinerijama.

Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci kazao da ministar privrede, energetike i razvoja Rajko Ubiparip razgovora u Moskvi s kupcima o dinamici aktivnosti.

"Po našoj ocjeni sve se odvija po predviđenoj dinamici koja možda i nije mogla biti brža i nadam se da će se na pravi način riješiti pitanje Rafinerije nafte", kazao je entitetski premijer.

Naveo je da su i evidentirane još neke obaveze Rafinerije, ali, kako tvrdi Dodik, to ne utječe na suštinu samog ugovora.

Ranije je bilo predviđeno da se povjeriocima po osnovu dugovanja plate 72 miliona eura, a dugovi prema RS-u reprogramiraju.

"Očigledno je da će cifra koja je potrebna da se vrate ti komercijalni dugovi, biti veća od 72 miliona eura, ali to će se isplatiti na teret cijene prodaje državnog kapitala, tako da to neće zadirati u finansijski sistem RS-a", rekao je Dodik.