biznis
65

Dodijeljena priznanja anonimnim liderima na 3. konferenciji Platforme dijaloga

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U sklopu 3. konferencije Platforme dijaloga dodijeljena su priznanja za društveni angažman "Razlike inspirišu", čiji je cilj da se posveti pažnja i da značaj "anonimnim liderima" za bolje sutra, pojedincima ili organizacijama koji njeguju kulturu dijaloga i koji inspirišu druge da se uključe u stvaranje bolje atmosfere, okruženja i života za sve građane Bosne i Hercegovine.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine uručili su 5 priznanja "anonimnim liderima", te na taj način dodatno im dali podstrek za nastavak rada i borbu za bolje sutra.

Kenan Hodžić, student iz Zenice koji već 6 godina volonterski radi u Odboru za međureligijsku suradnju dobio je priznanje. Svojim radom podstiče sugrađane na međureligijski dijalog. Kreator je brojnih aktivnosti u Odboru za međureligijsku saradnju u Zenici, a nalazi se i na čelu Ureda za mlade koji okuplja preko 50 aktivnih mladih osoba.

Odvažna i uporna, Mirela Geko iz Sarajeva spremna je razmišljati uvijek "out of box" i čvrsta u svojim namjerma da učini nešto za svoju zajednicu. Veliki dio života posvetila je borbi protiv diskriminacije, predrasuda i stereotipa. Kroz koaliciju "Zanemari razlike" je sa mladim ljudima širila toleranciju i stvaranju boljeg okruženja za iste te mlade ljude koji žive zdravo i razmišljaju svjetski.

Đemal Memagić, općina Olovo svoju plaću daje učenicima i studentima. Poučen svojim životnim iskustvom i borbom za bolji život, gospodin Memagić je odlučio pružiti bolje prilike mladima u općini Olovo, posebno onima koji su ekonomski i socijalno ugroženi.

Ana Kotur iz Banja Luke, aktivistica i urednica portala ukljuci.in je svoje novinarsko djelovanje posvetila kontinuiranom izvještavanju o pravima osoba sa invaliditetom i trenutno stanje u kojem žive ove osobe u našem društvu.

Organizacija LOTOS je nastala 1995. godine u Zenici i već 20 godina se bori za prava ljudi sa margine društva, odnosno osoba s invaliditetom. Misija organizacije je integracija mentalno hendikepirane djece i omladine, međusobna podrška porodicama sa invalidnim članovima, rad sa talentovanom djecom, edukacija i zaštita okoline, razvoj dobrovoljnog sektora i izgradnja tolerancije u lokalnoj zajednici.

"Uručivanje priznanja, odnosno davanje značaja anonimnim liderima koji se svojim radom trude doprinijeti svojoj lokalnoj zajednici i biti primjer kako njegovati kulturu dijaloga i mira, je prva inicijativa ove vrste u Bosni i Hercegovini i inicijativa o kojoj se svi slažemo. Ovo je početak procesa u kojem pokazujemo i na ovaj način da razlike inspirišu, te da su temelj zdravog društva", kazala je Melisa Durak Buljubašić, voditeljica komunikacija inicijative Dijalog za Budućnost, Ujedinjene nacije.

Sudionici konferencije koja je u glavnom gradu BiH okupila predstavnike različitih oblasti iz BiH, međunarodne zvaničnike i goste iz regiona i jedna je od aktivnosti koja promovira suživot i međukulturalno razumijevanje putem obrazovanja i kulture, s naglaskom na mlade.