Privredna komora FBiH
0

Dobro poslovanje bh. šumarstva u sjeni lošeg uređenja

FENA
Privredna komora Federacije BiH i Grupacija šumarstava i drvne industrije organizirale su danas u Sarajevu konferenciju za medije na kojoj je predočena aktuelna problematika u oblasti šumarstva i drvne industrije uprkos porastu proizvodnje i izvoza u oba sektora.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku proizvodnja u sektorima šumarstva i drvne proizvodnje je u porastu. Izvoz namještaja za pet mjeseci ove godine iznosio je 224.393.000 KM, a uvoz za taj isti period 37.587.000 KM. Ukupna proizvodnja šumskih sortimenata za pet mjeseci, u odnosu na isti period 2009. je veća za dva posto, dok je proizvodnja od listača veća za tri posto.

Ukupna prodaja šumskih sortimenata u istom periodu je veća za 12 posto, dok je proizvodnja sortimenata od četinjača veća za 22 posto, te od četinjača za tri posto.

Prosječna netoplaća u preradi drveta za pet mjeseci je iznosila 421,42 KM uz 5.939 zaposlenih, u proizvodnji namještaja 451,95 uz 4.536 zaposlenih KM, te u šumarstvu 746,29 KM uz 5.008 zaposlenih.

Dopredsjednik Grupacije Privredne komore FBiH Midhat Ahmetović je naglasio da sav pozitivan rad šumarske i drvne industrije ostaje u sjeni problema koji godinama prate tu oblast.

"Zakon o šumama je prestao da važi 27. 11. 2009. zbog segmenta neustavnosti u odnosu na pravo lokalne samouprave, odnosno lokalne zajednice, kršeći niz odredbi ove oblasti. Do danas nije donesen novi zakon o šumama, već se radi na osnovu Uredbe o šumama koja je s ustavnog i zakonskog aspekta upitna, te poražavajuća o pitanju rješavanja problema organiziranja šumarske privrede, reprodukcije šuma itd", objasnio je Ahmetović.

Dodao je da je problem za donošenje zakona o šumama uplitanje politike, dok se mišljenje nauke, struke i privrede gotovo i ne uvažava.

Veliki problem za bh. šumarstvo također predstavlja nedostatak uređenih ISO standarda, certifikacije šuma te informacijskih sistema, što govori da je konkurentnost proizvoda šumarstva na niskom nivou.

Savjetnica Grupacije šumarstva i drvne industrije FBiH Šemsa Alimanović kaže da mnoge domaće kompanije rade po evropskim standardima, ali ne mogu izvoziti jer njihovi proizvodi nisu certificirani.

"Naše kompanije najvjerovatnije kupuju trupce u Hrvatskoj, jer su njihovi trupci certificirani po evropskim standardima. To je sada trend u cijeloj Evropi i mi se moramo prilagoditi", rekla je Alimanović.

Predsjednik Grupacije Zdenko Laštro je naveo da je šumarstvo u BiH još na posljednjem mjestu prioriteta ljudima koji su odgovorni za tu granu privrede.

"Strategija razvoja poljoprivrede je izrađena 2006. godine. Ove godine je izrađena dugoročna strategija za vodoprivredu do 2022. godine, a šumarstvo još radi po Nacrtu plana šumarstva. Dakle o strategiji još nema ni govora", objasnio je on.

Predstavnik Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Aziz Klisura kaže da zakon o šumarstvu nikada nije došao na dnevni red sjednica Vlade FBiH. On je objasnio da je trenutno na snazi Uredba o šumama i tako će biti do konačnog donošenja zakona, a tek tada šumarstvo BiH može stvarno napredovati.