biznis
0

Dobojski "Trudbenik" prodat zagrebačkom konzorciju "Aikon"

FENA
Novi vlasnik "Trudbenika“ iz Doboja je konzorcij "Aikon“ d.o.o., Zagreb, TEP d.d., Zagreb i "Kompair“ d.o.o. Doboj koji su za ovo preduzeće ponudili pola miliona KM.

Kupoprodajni ugovor danas je potpisan u Investiciono-razvojnoj banci RS-a (IRB) nakon što je Vlada RS-a ranije dala saglasnost na prodaju državnog kapitala u "Trudbeniku“.

Konzorcij "Aikon“ d.o.o., Zagreb, TEP d.d., Zagreb i "Kompair“ d.o.o. Doboj je za 57,395 posto ukupnog kapitala „Trudbenika“ ponudio cijenu od 500.000 KM, investiciju od tri miliona i sto hiljada KM i povećanje broja zaposlenih sa sadašnjih 301 na 355 u roku od tri godine.

Ponuđač je prihvatio poštivanje pojedinačnog kolektivnog ugovora preduzeća, koji predviđa značajnije povećanje plaća radnika u odnosu na sadašnja primanja.

Ugovorom o konzorciju je predviđeno da "Aikon“ kupuje 27,03 posto, "Kompair“ 27,03 posto i TEP 3,395 posto ukupnog kapitala preduzeća, a solidarno odgovaraju za izvršenje ugovornih obaveza.

Predstavnik konzorcija Radovan Tafra rekao je u izjavi novinarima da su njihovi planovi da "Trudbenik“ vrate na približan nivo u kome je nekada bio, posebno što sadašnje stanje u tom preduzeću nije dobro.

  • Naš prvi zadatak će biti kako zaustaviti negativni trend i kako sa planom insvesticija pokrenuti podizanje "Trudbenika", kazao je Tafra koji vjeruje da imaju snage, znanja i mogućnosti za to jer su orijentirani na izvoz.

"Trudbenik“ je do sada dva puta bezuspješno nuđen na prodaju metodom tendera.

Posebnim privatizacionim programom, koji je usvojila Narodna skupština RS-a, utvrđeno je da su predmet prodaje i dvije kćerke-firme "Trudbenika" - Fabrika pneumatskih alata iz Doboja i Fabrika kompresorske opreme iz Teslića, koje je matično preduzeće osnovalo 2003. godine.

Konsolidovani gubitak tri preduzeća na kraju 2006. godine iznosio je 7,8 miliona, a kratkoročne obaveze 6,8 miliona KM.

Dobojski "Kompair" je firma čiji je vlasnik bivši premijer RS-a Pero Bukejlović, koji je bio dugogodišnji direktor tog preduzeća.