biznis
231

Dobar početak sezone: NP "Una" bilježi povećanje broja turista za 20 posto

Piše: M. Ć.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Turizam predstavlja sve značajniji izvor prihoda u Unsko-sanskom kantonu, a to dokazuje i povećanje broja posjetilaca u Nacionalnom parku "Una" za 20 posto u prvih pet mjeseci 2016. godine.

Prirodne ljepote Nacionalnog parka Una privlače sve veći broj turista iz cijelog svijeta. Sudeći prema podacima nadležnih iz nacionalnog parka, rijeka Una i njeni slapovi sve češće su na listi potencijalnih turističkih destinacija.

"Nakon prvih pet mjeseci ove godine svi parametri ukazuju na to da rastu interesi posjetilaca i turista za područje nacionalnog parka, kako individualnih, tako i kolektivnih. Naime, sve je više organizatora i turističkih agencija koje u svojoj ponudi imaju i Nacionalni park "Una". Prema trenutnim podacima, za 20 posto bilježimo veću posjetu turista nego u istom periodu prošle godine", kaže za Klix.ba Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog parka Una.

Iako se u prvih pet mjeseci registrovalo značajno povećanje broja turista, u mjesecu junu taj broj nešto je manji.

Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog parka Una (Foto: Klix.ba)
Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog parka Una (Foto: Klix.ba)

"U ovom mjesecu bilježimo manju posjetu iz dva razloga: prvo je zbog promjenjivih vemenskih uvjeta i čestih padavina što svakako utječe na raspoloženje i kretanje turista općenito, a drugo je dolazak mjeseca ramazana koji utiče na dolazak, kako domaćih turista, tako i onih inozemnih, prije svega turista sa prostora Zaljeva i Bliskog istoka, koji su sve više prisutni u zadnje vrijeme na prostoru nacionalnog parka", govori Mulić.

Nacionalni park "Una" u 2015. godini posjetilo je više od 50.000 građana prema broju plaćenih ulaznica, što tu godinu čini najuspješnijom do sada. No, očekuje se da će ove godine biti premašena ta cifra.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Prema našim projekcijama, u mjesecima juli, august i septembar, kada je špica sezone, trebala bi biti izuzetno velika posjeta, te se nadamo da ćemo ove godine zabilježiti rekordnu sezonu kada je u pitanju posjeta Nacionalnom parku Una", kaže Mulić.

Kako bi se to uspjelo, potrebno je i dalje povećavati nivo ugostiteljskih ponuda i popratnih sadržaja, kaže Mulić i dodaje da se u tom smislu bilježi porast broja investicija od domaćeg stanovništva, ali i postojanost interesa stranih investitora. Pored toga, ističe da su nužna ulaganja i u putnu infrastrukturu, posebice prema posjetilačkoj zoni Štrbački buk.