Vjekoslav Bevanda
0

"Do kraja godine ćemo nastojati izvršiti sve obaveze"

FENA
Vjekoslav Bevanda
Vjekoslav Bevanda
Federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda izjavio je danas na sjednici Ekonomsko socijalnog vijeća za teritoriju FBiH (ESV) da će se do kraja godine nastojati izvršiti sve obaveze iz budžeta za ovu godinu.

Bevanda je na sjednici ESV-a, kojom je predsjedvao Edhem Biber, detaljno obrazložio posljednji rebalans budžeta za ovu godinu te budžet Federacije za 2010., koje je nedavno odobrio Parlament Federacije BiH.

Rebalansom ovogodišnjeg budžeta ukupna suma budžeta, nešto veća od 2 milijarde KM, umanjena je za oko 58 miliona, a razlog je potreba ujednačavanja prihodovne i rashodovne strane na osnovu pada prihoda.

Budžet Federacije BiH za 2010. iznosi 1,7 milijardi KM, što je za 375 miliona KM manje u odnosu na zadnji rebalans ovogodišneg budžeta. Planirani budžetski prihodi za 2010. su 1,4 milijarde KM, a deficit od 335 miliona treba da bude namiren očekivanim novcem iz stand-by aranžmana s MMF-om (248 miliona KM) te novcem od kredita Svjetske banke u iznosu od 87 miliona KM.

Bevanda je posebno naglasio značajniju podršku sektorima industrije, turizma i zaštite okoliša, poduzetništva i poljoprivrede u 2010.

Poslodavci su istakli da je nužno iznaći model da se održi proizvodnja i radna mjesta radi likvidnosti u privrednom sektoru.

ESV je podržao Bevandinu inicijativu da Ministarstvo finansija redovno informiše ovo vijeće o prikupljanju prihoda i izvršenju budžeta.

Također, podržana je inicijativa za sazivanje vanredne proširene sjednice ESV-a tokom januara koja bi bila posvećena budućnosti privrede i ekonomskoj situaciji u FBiH.

Za redovnu sjednicu ESV-a predloženo je da se razmatra realizacija mjera iz socijalnog sporazuma te zakonska rješenja o plaćama i zapošljavanju.