Ekonomija
0

Do 2030. četvrtina energije u EU iz vjetra

FENA
Više od 25 posto ukupne električne energije u Europskoj uniji moglo bi se do 2030. godine proizvoditi iz energije vjetra, uz pretpostavku da se osigura bolje priključenje elektrana na vjetar na postojeće sisteme te da se izgrade nove mreže za korištenje energije vjetra, pišu ovoge sedmice europski mediji.

"Godine 2030. energija vjetra bit će glavni moderni izvor energije - bit će pouzdana i konkurentna ako se uzmu u obzir troškovi po kilovatsatu", pišu mediji, pozivajući se dugoročnu strategiju europske organizacije TPWind, koja se bavi razvojem energije na vjetar i potrebnih tehnologija, i strategiju razvoja tržišta objavljene ove sedmice.

Cilj TPWinda je da do 2030. godine energija vjetra pokriva do 28 posto potrošnje struje u EU.

Proizvodnja struje iz energije vjetra povećava svoje kapacitete za 19 do 20 posto godišnje, što se može usporediti s područjima za koja je karakterističan snažan rast, kao što su internet ili mobilne komunikacije.

Još brži razvoj u budućnosti se očekuje zbog povećanih strahova od utjecaja klimatskih promjena, iskorištavanja nafte i plina, visokih troškova i nepredvidive dostupnosti goriva (sigurnost opskrbe) i cijena dozvola za CO2 u okviru sheme trgovanja emisijama stakleničkih plinova.

Osnovni problemi za dostizanje ciljeva do 2030. godine su dostupnost distributivnih mreža i njihovo priključivanje na elektrane na vjetar. Osim toga, problem je i nedostatak međunarodnih tržišta zbog slabih veza između različitih zemalja.

Europska komisija namjerava sljedeće godine, kao dio strateškog plana energetske tehnologije, pokrenuti europsku inicijativu za vjetar.