biznis
0

Do 2014. bi se trebalo izgraditi 125 km Koridora Vc

FENA
Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Mostaru usvojila je Strategiju razvoja mreže autocesta i brzih cesta na području Federacije BiH za razdoblje 2011. do 2028. godine, dopunjenu u skladu s primjedbama i sugestijama Parlamenta FBiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću te vlade.

Kako je predviđeno u dokumentu, uz osigurana kreditna sredstva za četiri dionice autoputa na Koridoru Vc i realiziranjem projekta Sarajevske zaobilaznice, do 2014. godine bi trebalo biti ukupno izgrađeno 125 kilometara na Koridoru Vc.

Uz to definirani su i drugi smjerovi cesta visokog nivoa usluge.

Zadužena su federalna ministarstva finansija i prometa i komunikacija da pripreme prijedlog načina finansiranja idejnih rješenja, idejnih projekata, studija izvodivosti i zaštite okoliša za sve cestovne smjerove definirane u Strategiji.

Federalno ministarstvo prostornog uređenja će pri izradi Prostornog plana Federacije BiH osigurati prostor za cestovne smjerove utvrđene u tom dokumentu.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i Federalna direkcija za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta zajednički će pripremiti prijedlog prioriteta u realiziranju cestovnih smjerova utvrđenih Strategijom, a zajedno s Federalnim ministarstvom finansija i prijedlog modela njihovog financiranja.

Taj će dokument Vlada uputiti u Parlament FBiH na davanje saglasnosti, navodi se u saopćenju.