Vijeće ministara
0

Do 15. februara prijedlog mjera za ublažavanje cjenovnog udara

FENA
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici u Sarajevu zadužilo Ministarstvo finansija i trezora i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da, u saradnji s Upravom za indirektno oporezivanje i predstavnicima Evropske komisije u BiH do 15. februara predlože interventne mjere za ublažavanje cjenovnog udara na socijalno najugroženiju kategoriju stanovništva u BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić je nakon sjednice kazao novinarima da je nosilac te aktivnosti Ministarstvo finansija i trezora BiH.

"Pokušat ćemo da one mjere koje stoje na raspolaganju državnim institucijama iskoristimo na način koji je najkorisniji za građane BiH", kazao je Špirić.

Dodao je da se radi o setu mjera koje Ministarstvo finansija i trezora, Ministarstvo vanjske trgovine, Uprava za indirektno oprezivanje i predstavnici Evropske komisije treba da predlože Vijeću ministara.

Prema njegovim riječima, sužen je prostor državi da reaguje ali "nemamamo pravo da i taj minimalan prostor u interesu građana ne iskoristimo i mi ćemo to do 15. februara uraditi".

»Različite mjere mogu biti. Dugo se govori o diferenciranoj stopi PDV-a i to može biti prijedlog, može biti oslobađanje od plaćanja dijela PDV-a na uvoz mašina koje znače novu proizvodnju u BiH. Ali, evo da razgovaramo, da vidimo šta je ono što neće ugroziti finansijsku stabilnost, a što može pomoći i rast proizvodnje ali i ublažavanje nagativnih posljedica izazvanih rastom cijena i u FBiH i u RS-u«, kazao je Špirić.

Ovaj zaključak Vijeće ministara BiH usvojilo je nakon razmatranja informacije Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o robnoj razmjeni Bosne i Hercegovine, koja je usvojena i uputit će se Komisiji za vanjsku trgovinu i carine Zastupničkog doma i Komisiji za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, promet i veze Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Prema ovoj informaciji u prvih devet mjeseci 2007. godine izvoz iz BiH bilježi 4,5 milijardi KM i porastao je za 16,7 posto u odnosu na isti period 2006. godine. Istovremeno, uvoz u BiH u ovom periodu iznosio je 9,89 milijardi KM i porastao je za 23 posto u odnosu na isti period prethodne godine.