biznis
0

DKS Loversan iz Cazina povećao proizvodnju

FENA
Tvornica za proizvodnju medicinskog potrošnog materijala za jednokratnu upotrebu DKS Loversan iz Cazina u prošloj godini ostvarila je promet po broju proizvoda u iznosu od 59.590.000 jedinica.

Ovo je Feni izjavio direktor preduzeća Hasib Beganović dodajući da je u odnosu na 2009., kada je proizvedeno 58.100.000 jedinica, došlo do količinskog povećanja proizvodnje za oko 1,5 miliona komada.

Iako kaže da je 2010. bila teža od prethodne godine, raduje činjenica da je došlo i do povećanja prodaje za oko sedam posto. Naime, finansijska vrijednost proizvodnje u 2010. iznosila je više od 2,7 miliona, a u 2009. više od 2,5 miliona maraka.

Po njegovim riječima, u prošloj godini izvoz je zabilježio tendenciju rasta u količini proizvoda u iznosu od oko šest posto, ali se je promijenila struktura proizvoda. Više od 90 posto proizvodnje izvozi se na tržište zemalja EU i u Tursku, dok su na domaćem prisutni u Tuzli i Bihaću te dijelom u Banjoj Luci.

Tokom prošle godine nije bilo otpuštanja radnika, a trenutno je u preduzeću zaposleno njih 237, od čega 227 žena. Uprkos tome, još se ne može reći da je kriza iza nas, kaže Beganović dodajući da je u 2010. došlo i do povećanja troškova.

Po njegovim riječima, opterećenje privrede je veliko i država mora učiniti nešto da bi se ona rasteretila. Smatra da bi država trebala pomoći preduzećima orijentiranim na izvoz, nekim vidom premija, jer ovo i slična preduzeća samo na taj način mogu biti konkurentna na tržištu.