biznis
0

Distributeri negoduju zbog odluke o povlačenju starih plinskih boca

FENA
Na sastanku Inicijativnog odbora za osnivanje udruženja za LPG Federacije BiH (distributeri propan-butan plina) predstavnici najvećih firmi za distribuciju u srijedu su razmatrali posljedice odluke Vlade Federacije BiH kojom se van upotrebe stavljaju plinske boce starije od 30 godina.

"Konstatirano je da je ovo prvi slučaj da Vlada određenu robu tretira kao "staru" ili "novu", a ne "tehnički ispravnu ili neispravnu", što je uobičajena klasifikacija u EU, a što upućuje ili na određene lobističke manipulacije (o čemu već postoje naznake) ili na odsustvo elementarnog znanja Vlade u ovoj oblasti", navodi Inicijativni odbor u saopćenju za javnost.

Donošenje ove odluke, kako dodaju, već je stvorilo probleme i finansijsku štetu distributerima, koja bi mogla biti i veća od 500 miliona KM, ali se ona odražava i na građane jer već dolazi do problema u snabdijevanju.

Distributeri su već najavili i pokretanje tužbe protiv Federacije BiH za dosad nanesenu štetu, a zatražili su i hitan sastanak s nadležnim ministrom energije, industrije i rudarstva da bi se ova odluka povukla i bila zamijenjena provodivim odlukama, zasnovanim na evropskoj praksi i donošenju zakona o LPG BiH.

Također, distributeri su iskazali i spremnost za pomoć Vladi u kreiranju budućih rješenja na bazi preuzimanja potpune odgovornosti za tehničku ispravnost i sigurnost vlastitih boca u prometu, građanima, navodi se u saopćenju.