biznis
0

Disciplinska komisija nije mogla uručivati otkaze mašinovođama ŽRS

FENA
Umjesto pozvanih osam mašinovođa danas su se pred disciplinskom komisijom Željeznica Republike Srpske pojavili njihovi advokati i predsjednik Samostalnog sindikata Simo Cvjetković, ali nijedan otkaz nije predložen.

Cvjetković navodi da je komisija zaključila da nisu u mogućnosti da daju otkaze suspendovanim mašinovođama, jer su dva člana komisije ostala uzdržana jer smatraju da disciplinska komisija ne može uručivati otkaze.

Komisija je, tvrdi njen predsjednik Mladen Dejanović, provela dokazni postupak protiv osam mašinovođa i bit će saslušano njih 190, ali će odluke donijeti naknadno.

Iako je jedan član disciplinske komisije odbio da se izjasni i podnio ostavku, Dejanović tvrdi da oni i dalje nastavljaju rad.

Disciplinska komisija ima na raspolaganju tri mjere, premještanje na drugo radno mjesto, novčanu kažnu i otkaz. Mašinovođe naglašavaju da su odlučne da brane svoja prava i pod cijenu otkaza.

“Ukoliko nam daju otkaze, ostat ćemo zajedno i neće uspostaviti saobraćaj dok ne ispoštuju ono što su dužni”, kazao je Vujadin Ćelić, jedan od mašinovođa.

Podršku im je danas dao i predsjednik Boračke organizacije RS-a Pantelija Ćurguz, navodeći da će entitetskom predsjedniku Miloradu Dodiku prenijeti punu istinu o zahtjevima mašinovođa.