Plata nesrazmjerna rezultatima
0

Direktor Kreke za najveće gubitke nagrađen sa 4.680 KM

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Najveći gubitak od rudnika uglja u sastavu Koncerna Elektroprivrede BiH u 2010. godini imala je "Kreka" (31 milion KM), ali je direktor ovog rudnika ipak imao najveću platu među direktorima rudnika od 4.680 KM.

Ovo su neki od podataka koje je danas na konferenciji za novinare, u pauzi sjednice Vlade Federacije BiH, saopćio federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj.

Naime, Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu razmatrala Izvještaj o poslovanju privrednih društava iz oblasti industrije u 2010. godini u kojima Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije ostvaruje upravljačka prava po osnovu državnog kapitala.

Zalihe uglja koje se procijenjuju u Federaciji BiH na 1,5 biliona tona predstavljaju značajne zalihe za energetski sektor i zato Trhulj kaže da značajnu pažnju treba posvetiti tom pitanju. U Federaciji BiH postoji 10 rudnika u kojima se eksploatira ugalj, od kojih je sedam u sastavu Koncerna Elektroprivrede BiH.

Od rudnika u sastavu Koncerna, rudnik Banovići je zadržao nivo iz 2009. godine, odnosno poslovao je pozitivno i ostvario je dobit od 747.000 KM. Rdnik Gračanica je također poslovao pozitivno. Značajanjh napredak ostvaren je u rudniku Đurđevik koji je iz negativnog poslovanja u 2009. godini od 2,3 miliona KM, ostvario dobit u 2010. od 1,3 miliona KM.

Trhulj je upozorio da finansijska situacija najviše zabrinjava u rudniku "Kreka", gdje je napravljen gubitak od čak 31 milion KM, u odnosu na 9,6 miliona iz 2009. godine. Rudnik "Zenica" napravio je gubitak od 20 miliona, u odnosu na 12 miliona u 2009. Rudnik "Breza" je nešto smanjio gubitak, ali opet je imao značajan gubitak od osam miliona. Osam miliona KM gubitka napravio je i rudnik "Kakanj".

"Evidentno je da se ostvarena proizvodnja u 2010. godini od 96 posto od planirane može smatrati prihvatljivom", zaključio je Trhulj.

On je dalje naveo da ukupan broj zaposlenih u ovih sedam rudnika iznosi 12.900 ili za jedan posto manje nego u 2009. godini. Prosječna plaća u 2010. godini, bez uticaja bonifikacije koja je potpisana sa rudnicima ove godine, u "Banovićima" je bila 949 KM, u rudniku "Abid Lolić" 788 KM, "Đurđevik" 780, "Zenica" 635.

Međutim, jedan od problema o kojem raspravlja i Vlada su visoke plate direktora rudnika. Na primjer, direktor "Kreke", rudnika sa najvećim gubicima, ima platu od 4.680 KM.

"Indikativno je onda da rudari ostvarivanja svojih prava ne traže kod ovakvih uprava, nego kod Vlade Federacije, a štite uprave", kazao je Trhulj.

Upitan da prokomentira najavu da će rudari iz pet rudnika u Federaciji BiH doći u ponedjeljak pred zgradu Vlade na protestno okupljanje, a zatim narednog dana stupiti u generalni štrajk, Trhulj je najavio da će se sa predstavnicima sindikata već sutra pokušati organizirati sastanak da se vidi koji su njihovi razlozi i šta to ova vlada nije ispunila a da je obećala.

"Rečeno nam je da je prethodna vlada obećala da će rudari imati iste plate kao uposleni u Elektroprivredi BiH. Mislim da to ipak nije realno. Rudnici su samostalni privredni subjekti, koji imaju svoje rezultate poslovanja na osnovu kojih raspoređuju dobit. Nema nikakvog razloga da se sa povećanjem proizvodnje ne povećaju i plate, a mi smo u ranijim razgovorima pokušali da izjednačimo topli obrok i regres. Međutim, onda naiđete na kolektivni ugovor koji veže ruke Elektroprivredi BiH. Treba sad naći neko kompromisno rješenje", rekao je ministar Trhulj.