Vlada FBiH planira privatizaciju
0

Direktor BH Telecoma: Vlasnik će odlučiti šta da radi sa dionicama

Anadolija
Nedžad Rešidbegović (Foto: Klix.ba)
Nedžad Rešidbegović (Foto: Klix.ba)
Nakon što je direktor Agencije za privatizaciju Federacije BiH Šuhret Fazlić potvrdio za agenciju Anadolija da je Upravni odbor Agencije usvojio Plan prema kojem bi na prodaju bilo ponuđeno pet posto dionica jednog telekoma i dvije elektroprivrede, za komentar smo zamolili generalnog direktora BH Telecoma Nedžada Rešidbegovića.

Rešidbegović je za AA pojasnio da većinski vlasnik, odnosno Vlada FBiH, ne kontaktira menadžment kompanije o tom pitanju.

"To je u nadležnosti vlasnika i on odlučuje šta će uraditi sa dionicama BH Telecoma po principima vlasničkog upravljanja. Sve ostalo je politika", rekao je Rešidbegović.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić potvrdio je da je ideja o privatizaciji "maksimalno deset posto dionica BH Telecoma i dvije elektroprivrede jedan od prijedloga koji se već duže vrijeme analiziraju unutar Agencije za privatizaciju FBiH".

Osnovni kapital Dioničkog društva BH Telecom iz Sarajeva podijeljen je na dionice, od kojih je oko 90 posto vlasništvo Federacije BiH, a 10 posto je vlasništvo PIF-ova (privatizacijskih investicionih fondova) i malih dioničara.