biznis
0

Direktna strana ulaganja u 2006. iznosila 1,1 milijardu KM

FENA
Direktna strana ulaganju su tokom 2006. iznosila 1,1 milijardu KM, što je za 18 posto više nego u 2005., odnosno na istom nivou kao u rekordnoj 2004. godini, saopćeno je danas iz Centralne banke BiH. Ovi podaci ne uključuju velike privatizacione ugovore koji su sklopljeni u 2006, nego samo kompletirane transakcije, što znači da će iznos stranih investicija tokom 2007. biti još veći.

Kao i u prethodnim godinama najveći dio investicija u 2006. dolazi iz Austrije (45 posto), a zatim slijede Hrvatska (15) i Slovenija (14 posto).

Najveći priliv direktnih investicija zabilježen je u sektoru finansijskog posredovanja, a zatim u preduzećima, prerađivačkoj industriji i trgovini.

Značajan dio investicija (17,7 posto) se odnosi na reinvestiranu dobit, jer ulaganja iz ranijih godina već postaju profitabilna i vlasnici odlučuju da dio te dobiti zadrže i kapitalno jačaju domaće banke i preduzeća.

Ukupno stanje direktnih investicija na kraju 2006. iznosi 5,89 milijardi KM, što znači da je nivo stranih ulaganja više nego duplo veći nego prije tri godine.

Guverner Centralne banke BiH (CBBiH) Kemal Kozarić je naglasio da strane investicije imaju veliku važnost za bh. ekonomiju kako sa stanovišta otvaranja novih radnih mjesta, tako i podizanja tehnološkog nivoa u preduzećima i za održivo finansiranje platnobilansnog deficita.

Podaci o prilivu stranih investicija pokazuju da bh. ekonomija u zadnjim godinama konstantno privlači značajne strane investicije i da će se taj trend i ubrzavati s približavanjem EU i s ubrzanim procesom tranzicije.

Podaci koje je objavila CBBiH su prikupljeni i obrađeni prema međunarodnim statističkim standardima i predstavljaju međunarodno uporedive i pouzdane statističke podatke o stranim investicijama u BiH.

U sklopu novih podataka objavljeni su i revidirani podaci za prethodne dvije godine. Također je uvedena i sektorska klasifikacija koja je u u skladu sa statističkom klasifikacijom ekonomskih djelatnosti EU (NACE).