Obostrano zadovoljstvo
0

Direktna aviolinija između UAE i BiH će ojačati trgovinu i turizam

Sarajevo-x.com
Međunarodni aerodrom u Dubaiju
Međunarodni aerodrom u Dubaiju
Kao što smo već najavili, 1. jula bit će uspostavljena promotivna aviolinija na relaciji Dubai - Tuzla - Dubai, čime će građanima BiH koji žive u Iraku, Afganistanu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima biti olakšan prevoz do naše zemlje i nazad, a bit će omogućen i jednostavniji tranzit bh. građana koji žive u Australiji.

Ambasador BiH u UAE Radomir Kosić za novinsku agenciju WAM izjavio je kako će otvaranje direktne aviolinije pomoći i revitalizaciji turizma i trgovačke razmjene između dvije zemlje.

Zahvaljujući oblasti politike otvorenog neba, UAE su sa BiH nedavno potpisali sporazum kojim će biti poboljšana saradnja u oblasti zračnog transporta, a ambasador Kosić se zahvalio MEPS grupi, vlasniku franšize, na programu i datumima redovnih letova između dva grada.

"Ova direktna linija predstavlja korak ka lakšem kretanju građana UAE i Bosne i Hercegovine, a očekuje se da će doprinijeti poboljšanju ekonomskih veza u narednom periodu", kazao je Kosić.

On je objasnio da postoji značajan interes građana BiH za putovanja u Ujedinjene Arapske Emirate kao trgovački i ekonomski centar regije, ali i šireg područja.

"Ova aviolinija će također olakšati tranzit za više od 10.000 Bosanaca i Hercegovaca koji žive u Afganistanu i Iraku i više od 50.000 njih koji žive u Australiji", dodao je ambasador.

Prema njegovim riječima, Bosna i Hercegovina danas nastoji biti kulturni i ekonomski most između Evrope i Bliskog istoka, te dobija veliku pažnju investitora i poslovnih ljudi u UAE i regiji zbog svog geografskog položaja, ali i kulturnih i civilizacijskih veza sa ovim zemljama.