Za sjevernu longitudinalu
0

Direkcija za ceste KS nije uplatila novac 'GP Putu'

Sarajevo-x.com
Izgradnja dijela sjeverne longitudinale u Sarajevu, saobraćajnice od zgrade Energoinvesta do Kranjčevićeve ulice, bit će prolongirana zbog nepovoljnih vremenskih uslova i dugovanja Direkcije za ceste Kantona Sarajevo prema izvođaču radova.

Kako saznajemo u građevinskoj firmi "GP Put", radnici trenutno nisu na terenu jer su radovi stigli u fazu kada vremenski uslovi ne dozvoljavaju dalju gradnju. Naime, stiglo se do postavljanja cementne stabilizacije koja se ne može raditi zbog loših vremenskih uslova.

Za postavljanje cementne stabilizacije i asfalta i noćna i dnevna temperatura moraju biti iznad pet stepeni i to kontinuirano, tokom dužeg vremenskog perioda, ali je također prethodno potrebno da se dobro prosuši tampon.

S druge strane, Direkcija za ceste Kantona Sarajevo nije ispunila svoje finansijske obaveze prema "GP Putu", što je dodatno zakomplikovalo nastavak izgradnje saobraćajnice.

"S obzirom da Direkcija nije uplatila finansijska sredstva, nismo u mogućnosti izvršiti nabavku osnovih sredstava – nafte, cementa, agregata i bitumena, jer dobavljači traže avansnu uplatu, koju ne možemo podmiriti, što može dovesti do kašnjenja u izvođenju projekta, a povećava i naše troškove mobilizacije radne snage. Nakon postavljanja cementne stabilizacije planirano je postavljanje ivičnjaka i bito nosivog sloja. Konačna faza radova podrazumijeva postavljanje završnog sloja asfalta na cijeloj dionici od zgrade Energoinvesta do Kranjčevićeve ulice, koji zahtijeva više temperature i neće se moći stavljati prije maja,“ rekao je za Sarajevo-x.com direktor GP Puta Admir Eminović.

Podsjećamo, GP Put Sarajevo prošle je godine s Direkcijom za ceste Kantona Sarajevo potpisao ugovor o izgradnji dijela Sjeverne longitudinale. U sklopu tenderske dokumentacije i ugovora je i rušenje zgrade Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu i pratećih objekata, te čišćenje terena.

Radovi izgradnje dionice od Energoinvesta do Željezničke stanice obavljani su i sa obje strane zgrade Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta, ali je provođenje ugovora obustavljeno zbog neriješenog pitanja iseljavanja iz ove zgrade, što je prolongiralo i rok za završetak radova.