biznis
0

Dionice na Wall Streetu i dalje u padu

FENA
Cijene dionica u ponedjeljak su na Wall Streetu pale, četvrti dan zaredom, jer je ulagače zabrinulo usporavanje rasta američkog gospodarstva, na što ukazuju slabi podaci s tržišta rada.

Dow Jones indeks oslabio je 1,0 posto, na 12.929 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,14 posto, na 1.382 boda, a Nasdaq indeks 1,08 posto, na 3.047 bodova, prenose agencije.

U martu je je broj zaposlenih u SAD-u porastao za samo 120.000, što je znatno manje od očekivanih 203.000 i znatno manje nego mjesec dana prije, objavljeno je prošloga petka.

To ukazuje na usporavanje oporavka američkog tržišta rada, pa ulagače nije utješio ni pad stope nezaposlenosti s 8,3 na 8,2 posto, novu najnižu razinu u tri godine.

U prvom tromjesečju cijene su dionica snažno rasle na temelju naznaka jačanja američkog gospodarstva. No, niz podataka posljednjih sedmica pokazuje da će rast bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu biti znatno sporiji od 3 posto, koliko je iznosio u posljednjem lanjskom tromjesečju.

Pod najvećim su se pritiskom jučer našle dionice u finansijskom i industrijskom sektoru, koji su najosjetljiviji na rast gospodarstva. S&P indeksi tih sektora potonuli su 1,6 posto.

U fokusu ulagača idućih će se dana naći kvartalni poslovni rezultati američkih kompanija.

Sezona objave izvještaja za prvo ovogodišnje tromjesečje počinje u utorak rezultatima Alcoe, najvećeg svjetskog proizvođača aluminija.

Ove sedmice očekuju se i izvještaji Googlea te JPMorgan Chasea.

Usporavanje rasta dvaju najvećih svjetskih gospodarstava, američkog i kineskog, te recesija u Evropi i Japanu naveli su analitičare na smanjenje procjena rezultata kompanija.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su kompanije, čije su dionice sadržane u S&P 500 indeksu, u prvom kvartalu ostvarile rast dobiti za 3,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. To je znatno ispod 9,2-postotnog rasta zarada kompanija u posljednjem tromjesečju prošle godine.

Na evropskim se berzama zbog blagdana jučer nije radilo.