biznis
0

Diageo preuzima turskog proizvođača alkoholnih pića

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najveći svjetski proizvođač žestokih pića Diageo dogovorio je danas kupovinu turske grupe Mey Icki za 1,3 milijardi funti (2,1 milijardu dolara) s ciljem dobivanja pristupa brzorastućem tržištu Turske.

Proizvođač viskija Johnnie Walker i votke Smirnoff sa sjedištem u Londonu kupuje najvećeg turskog proizvođača žestokih pića od investicijskih firmi TPG Capital LP i Actera. Očekuje se da će posao biti sklopljen u drugoj polovini ove godine.

Turska grupa je tržišni lider u proizvodnji rakije, najzastupljenijeg pića u Turskoj, a ima i vodeću poziciju na tržištu votke. Također, ima raširenu prodaju i distribucijsku mrežu u zemlji. U 2010. ostvarila je neto godišnju prodaju od 300 miliona funti i dobit prije kamata i poreza (EBIT) od 120 miliona funti.

Britanski Diaego objavio je da će mu tim sporazumom biti omogućeno ubrzanje rasta međunarodnih brandova za alkoholna pića u Turskoj kroz distribucijsku mrežu kompanije Mey Icki i odnose s kupcima.

"Turska je atraktivno, rastuće tržište za Diageo sa snažnim privrednim rastom. Akvizicija kompanije Mey Icki transformira našu postojeću poziciju na tom brzorastućem tržištu žestokih pića", izjavio je izvršni direktor Diageoa Paul Walsh.