biznis
0

Devizne rezerve CBBiH na kraju 2006. godine 5,4 milijarde KM

FENA
Prema preliminarnim podacima, Centralna banka BiH (CBBiH) završila je 2006. godinu sa nivoom deviznih rezervi od 5,4 milijarde KM, što znači da su u odnosu na godinu ranije povećane za oko 1,2 milijarde KM, dok su neto slobodne devizne rezerve na kraju godine iznosile 221,6 miliona KM, saopćio je danas u Sarajevu na konferenciji za novinare guverner Centralne banke BiH (CBBiH) Kemal Kozarić.

On je istaknuo kako se očekuje da će profit CBBiH u 2006. , kada budu sumirani svi podaci, biti 79,2 miliona KM, te da će, prema Zakonu o CBBiH, dio u iznosu od oko 20,2 miliona KM biti izdvojen na račun budžeta državnih institucija. Kako je kazao, ukupan kapital nakon raspodjele dijela profita državi iznosit će 301 milion KM.

Kozarić je također rekao da je CBBiH kao fiskalni agent države u 2006. uredno servisirala vanjski dug, te da je BiH zadužena 4,2 milijarde KM i da se smatra umjereno zaduženom zemljom.

Platni bilans u BiH, prema Kozarićevim riječima, je negativan, a najveći uticaj na to ima trgovinski deficit.

U 2006., osim što je poboljšana pokrivenost uvoza izvozom, kako je rekao Kozarić, došlo je i do smanjenja trgovinskog deficita za 23,7 posto ili 1,2 milijarde KM.