Bit će ukinuto 1.600 radnih mjesta
0

Deutsche Telekom planira otpuštanja menadžera

FENA
Deutsche Telekom (DT) planira masovna otpuštanja među zaposlenima u centrali u Bonnu, pišu njemački mediji, navodeći da bi 1.600 radnih mjesta trebalo biti ukinuto u roku od četiri godine.

Šef koncerna Rene Obermann planira ukidanje osam posto radnih mjesta u upravi Telekoma, piše njemački privredni dnevni list "Handelsblat", prenijela je medijska kuća Deutsche Welle.

List citira procjenu svog izvora iz DT-a da je taj plan posebno "škakljiv" jer se odnosi prije svega na visoki menadžment kompanije u kome se s vremenom, kako je naveo izvor "Handelsblata", okupilo daleko više saradnika nego što je potrebno.

DT je potvrdio tu informaciju, ali ne i konkretne brojke. Ured za odnose s javnošću saopćio je, na upit novinara, da se u okviru mjera štednje trenutno ispituje koliko je među sadašnjih 4.000 saradnika u upravi koncerna uopće potrebno.

"Ispitivanje je tek počelo", naveli su u DT-u. Bez komentara je ostala i informacija objavljena u medijima da će menadžerima, koji će biti prinuđeni da odu, biti isplaćene otpremnine u ukupnoj vrijednosti od 400 miliona eura.

DT zbog slabljenja poslovnih rezultata već godinama provodi racionalizaciju i mjere štednje.

Programom štednje "Save for Service" od 2007. do 2010. uštedio je 8,3 milijarde eura, a u prvih šest mjeseci ove godine 900 miliona.

Veći dio ušteda nije ostvaren ukidanjem radnih mjesta, već sinergijom, a da li su provedene mjere dovoljne vidjet će se ove sedmice pošto će Deutsche Telekom sutra objaviti izvještaj o poslovanju u prvom polugodištu ove godine.