biznis
0

Depresija na evropskim berzama

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropski berzovni indeksi u četvrtak su pali, pritisnuti padom cijena dionica banaka zbog fiskalnih problema nekoliko članica eurozone, a pažnja ulagača plijene zasjedanja britanske središnje banke Bank of England i Evropske centralne banke (ECB).

U takvom okruženju londonski Ftse indeks spustio se 0,83 posto, na 5.209 bodova. Frankfurtski DAX bio je u minusu 0,6 posto, spustivši se na 5.638 bodova.

U centru pažnje ulagača nalaze se zasjedanja Bank of England i ECB, na kojima očekivano nije došlo do promjena aktuelnih rekordno niskih ključnih kamatnih stopa. U Velikoj Britaniji one tako ostaju na 0,5 posto a u eurozoni u visini važećih 1,0 posto.

Zbog rastućih zabrinutosti vezanih uz grčku dužničku krizu, te fiskalne probleme još dviju članica eurozone, Portugala i Španije, veliku pažnju ulagači će posvetiti konferenciji za štampu čelnika ECB-a Jean-Claudea Tricheta.

"U fokusu tržišta bit će Trichetov govor, kao i eventualna najava strategija ukidanja mjera poticanja likvidnosti", kazao je strateg za tržišta dionica Heinz-Gerd Sonnenschein iz Deutches Postbanka.

Najveće gubitke zabilježile su u takvim okolnostima dionice bankovnog sektora. Banka Santander, najveća banka u eurozoni, zabilježila je pad cijena dionica od 2,8 posto, što su trgovci pojasnili bojaznima vezanim uz izglede za krizom pogođenu Španiju.

Vodeći indeks na portugalskom tržištu dionica PSI20 pao je za 3,6 posto, u okolnostima sve većih zabrinutosti zbog portugalskog budžetkog manjka i rastućeg duga. Dionice portugalske banke Milennium bcp oslabile su 5,2 posto, na najniži nivo u šest mjeseci, nakon vala prodaja inostranih fondova koji strahuju od naglog rasta troška finansiranja za portugalski bankovni sektor.

Od ostalih bankovnih dionica oslabile se još one Barclaysa, Societe Generalea i Comemerzbanka, i to u rasponu od 0,9 do 3,8 posto.

Grčke bankovne dionice u prosjeku su bile na gubitku od 2,4 posto, samo dan nakon što je Bruxelles podupro grčki plan smanjenja budžetskog manjka ispod tri posto BDP-a, no najavio i oštar nadzor provedbe obećanih mjera.

Od rijetkih dobitnika izdvaja se pak Vodafone, čije su dionice poskočile 4,8 posto uslijed poboljšanih prognoza nakon što su tromjesečni prihodi nadmašili očekivanja.

Indeks Tokijske berze Nikkei bio je na gubitku od gotovo 0,5 posto, zaključivši poslovanje na 10.355 bodova.