biznis
377

Dennis Gratz predlaže da pojedine kategorije budu oslobođene poreza na dobit

Klix.ba
Dennis Gratz
Dennis Gratz
Dennis Gratz, zastupnik Naše stranke u Parlamentu Federacije BiH, danas je uputio amandmane na Prijedlog Zakona o porezu na dobit, koji će se razmatrati na sjednici Predstavničkog doma u utorak 26. januara u Sarajevu.

Predložene mjere se tiču ohrabrivanja izvoza i investicija, ali i zaštite osoba sa invaliditetom.

"Zatražili smo da se obveznik koji zapošljava više od 50% osoba sa invaliditetom oslobađa plaćanja poreza na dobit. Time želimo ohrabriti zapošljavanje osoba sa invaliditetom, imajući u vidu da postojeći mehanizmi nisu dali željene rezultate u borbi protiv diskriminacije ove kategorije stanovništva“, kazao je Gratz.

"Predložili smo da firme koje ostvaruju preko 30% dobiti kroz izvoz svojih roba i usluga, oslobode plaćanja poreza za dobit koju su stekli izvozom. Ukratko, oslobađamo vas poreza za onoliko koliko ste izvezli u druge zemlje. S druge strane, želimo ohrabriti poduzetnike da dobit investiraju, pa će tako postojati mnoge povlastice za one koji profit ne stavljaju u džepove, već ulažu u proizvodnu opremu i dalji razvoj", dodao je Gratz.

"S druge strane, zatražili smo uvećanje kazni za one koji prekrše zakon, uz dvostruke kazne za one koji prekrše svoje obaveze dva ili više puta. Uvjeren sam da su ovi prijedlozi na mjestu, te se nadam da će parlamentarna većina razmotriti ove prijedloge. Ovo je važna prilika da skinemo teret sa leđa onih koji podižu ekonomiju i zapošljavaju ljude. Ne smijemo propustiti ovu priliku da napravimo iskorak prema njima", zaključio je Gratz.