biznis
0

Delegacije Željezničara BiH i Španije o Talgo vozovima

FENA
Predstavnici Bosanskohercegovačke željezničke javne korporacije (BHŽJK), Željeznica FBiH (ŽFBiH), Željeznica RS (ŽRS) i Talgo BiH održali su danas u Sarajevu sastanak sa predstavnicama RENFE Operadora iz Španije.

Razgovarano je o tehničkoj pomoći koju će RENFE Operador pružiti željeznicama u BiH u vezi implementacije Talgo projekta, a na osnovu Sporazuma o saradnji između RENFE i BHŽJK, koji je potpisan sredinom februara prošle godine.

Specijalni ciljevi uz tehničku pomoć RENFE Operadora su efektivno uvođenje u promet 2012. godine svih devet garnitura Talgo vozova koje su nabavile ŽFBiH za međunarodni prijevoz putnika, kao i uvođenje u promet četiri Talgo garniture koje su nabavile ŽRS.

Kao specijalne ciljeve, predstavnici željezničkog sektora u BiH istakli su i definicije, razvijanje i lansiranje početnih poslovnih planova za komercijalnu eksploataciju Talgo vozova.

Učesnici sastanka konstatovali su da će se ubuduće saradnja nastaviti razvojem i implementacijom svih elemenata i alata pomoći potrebnih za moderno i efikasno upravljanje poslovanjem-planiranjem novog „proizvoda“ u putničkom saobraćaju, uključujući potrebne IT sisteme i alate za operativnu i ekonomsku efikasnost eksploatacije novih Talgo vozova, uz garanciju odgovarajuće razine kvalitete i usluga koje se nude klijentu, saopćila je Služba za odnose s javnošću ŽFBiH.