biznis
0

Delegacija Vlade Federacije posjetila Rudnik mrkog uglja Banovići

FENA
U radnom posjetu Tuzlanskom kantonu danas je boravila delegacija Predstavničkog doma i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Predvodili su je predsjedavajući doma Safet Softić i premijer Nedžad Branković.

Prije nego što su otputovali u Orašje, delegacija Federacije BiH boravila je u Banovićima, Živinicama i Srebreniku. U razgovoru sa predstavnicima ovih općina gosti su upoznati sa aktuelnom situacijom u ovim općinama ali i sa projektima koji trebaju biti realizirani početkom ovogodišnje građevinske sezone.

Najviše vremena delegacija Vlade Federacije BiH izdvojila je za posjetu Rudniku mrkog uglja „Banovići“. Aktuelno stanje, opremljenost, modernizacija, proizvodnja uglja, sve su ovo teme koje su dominirale tokom razgovora delegacije Vlade Federacije BiH i rukovodstva Rudnika mrkog uglja Banovići. Ipak, najviše pažnje posvetili su izgradnji termoenergetskog bloka na ovom području. Prema riječima predstavnika ovog rudnika to će biti veoma dobar projekat koji će, prema grubim procjenama, koštati oko 450 miliona eura. Resorni ministar Vahid Hećo i premijer Federacije Nedžad Branković obećali su pomoć prilikom realiziranja ovog važnog projekta za Federaciju BiH.

Delegacije vlada Federacije i Tuzlanskog kantona susrele su se i sa načelnikom općine Banovići i njegovim saradnicima. Razgovarano je o aktuelnoj situaciji u općini te prioritetnim projektima za poboljšanje uvjeta života građana ove općine. Bilo je riječi i o razvoju i modernizaciji saobraćajnica, ne samo na području ove općine, nego i na području kompletnog Tuzlanskog kantona.