biznis
0

Delegacija MMF-a u Vladi Federacije BiH

Sarajevo-x.com
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković i zamjenik premijera i ministar finansija Vjekoslav Bevanda sastali su se danas u Sarajevu sa predstavnicima misije MMF koju je prevodio voditelj misije za BiH Cristos Christou.

Riječ je o redovnoj godišnjoj posjeti tokom koje Međunarodni monetarni fond analizira širu ekonomsku sliku i napredak koji je do sada postignut.

Premijer Federacije je rekao kako Federacija BiH ima veoma vitalne parametre, ali se ove godine desila koincidencija svih socijalnih obaveza prema građanima. Ranije donešeni zakoni, kazao je premijer, generirali su veliki dio javne potrošnje i Vlada Federacije BiH ih kroz razne projekte nastoji optimalizirati. Dodao je da je problem u nedovoljnoj osposobljenosti institucija, kao i podijeljenoj nadležnosti između Federacije BiH i kantona.

Federalni Premijer je posebno istakao važnost donošenja Zakona o Razvojnoj banci Federacije BiH, koja će omogućiti ubrazniji razvoj Federacije, jer sama kreditna zaduženja i budžet nisu dovoljni za promjene i razvoj. Također je dodao da se kroz formiranje Fiskalnog vijeća na nivou države mogu rješavati ekonomski i socijalni problemi sa kojima će se BiH ubuduće susretati.

Predstavnik MMF Cristos Christou izrazio je zadovoljstvo snažnim ekonomskim rastom u Federaciji BiH, te dodao da je sada pitanje kako nastaviti u tom pravcu. Dao je punu podršku Vladi Federacije BiH na dokumentu "Politika privatizacije u Federaciji BiH“ i načinu na koji planira usmjeriti sredstva dobivena tim putem. Istakao je da se pažnja sada treba usmjeriti na inflaciju, vanjskotrgovinski deficit, kao i nepovoljna ekonomska kretanja na globalnom nivou.