biznis
0

Delegacija KS i načelnici općina obišli sedam gradilišta

FENA
Delegacija Kantona Sarajevo (KS) i načelnici općina obišli su danas sedam lokaliteta na kojima se grade objekti na području općina Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Ilidža.

-Kanton Sarajevo je trenutno najveće gradilište u BiH i na ovaj način smo željeli iskazati zahvalnost investitorima i spremnost da im budemo efikasna podrška i servis – izjavio je novinarima premijer KS Samir Silajdžić nakon obilaska gradilišta hotela Evropa, BBI banke, Avazovog tornja, Palace Group na Marijin dvoru, Teloptika (Importanne centar), Unioninvesta i objekt Stambenog Fonda KS u Lužanima.

Administrativne barijere su očite, pa KS sa općinama nastoji skratiti rokove izdavanje pojedinih dokumenata, dodao je Silajdžić napominjući da sve investicije omogućavaju veće zapošljavanje posebno u sektoru građevinarstva. Na ovim objektima angažovano je trenutno oko 700 radnika.

Na obnovi hotela Evrope, prema procjenama investitora, završeno je više od polovice radova, a mogao bi biti stavljen u funkciju do kraja 2008. godine, znatno prije predviđenog roka. Investicije se sada, prema riječima načelnika Starog Grada Mustefe Resića, kreću oko 40 miliona KM, a gradit će se i novi, odnosno restaurirati stari objekti.

Gradnja objekta BBI banke teče predviđenom dinamikom, a planirana površina je 43.000 metara kvadratnih na kojima će biti komercijalni, ugostiteljski i druge sadržaji uz 464 parking mjesta. Vrijednost projekta je 42 miliona eura, a završetak radova se očekuje krajem 2008.

Na Avazovom tornju, investiciji vrijednoj oko 100 miliona KM, radi se fasada i dio unutrašnjih radova. Izvođač radova je Vranica, a trebali bi biti završeni do augusta 2008.

Većina investitora ukazala je na infrastrukturne probleme, očekujući da se posebno riješe saobraćajne komunikacije. Premijer Silajdžić je kazao da je njihovo rješavanje usložnjavaju pitanja imovinsko-pravnih odnosa.

Na Marijin dvoru se trenutno priprema gradilište Alta shoping centra, vrijednog 40 miliona KM. To je trenutno najveća američka investicija, a trgovinski centar će se graditi 18 mjeseci. Moderna građevina imat će tri podzemna nivoa na kojima 220 parking mjesta i dva sprata.

Investitor Teloptic i izvođač radova Unigradnja su na gradilištu objekta koji će imati prodajno uslužni, kancelarijski i stambeni prostor, kao i garaže i hotel u sklopu te cjeline. Radovi se trenutno izvode na 18 metara ispod nivoa zemlje, a bit će uloženo oko 120 miliona KM.

U blizini su i dva objekta u izgardnji Unioninvesta, od kojih je jedan poslovni i prema preliminarnom ugovoru namjenjen za centralu Raifferisen banke u BiH, a drugi objekat je namjenjen za ambasadu, odnosno diplomatsko-konzularno predstavništvo.

Na Ilidži u Lužanima privode se kraju radovi na objektu sa 46 stanova i devet poslovnih prostora. Direktor kantonalnog stambenog fonda Dževad Kadribegović kazao je novinarima da se prva useljenja očekuju u decembru ove godine, a investicija je vrijedna blizu pet miliona KM.