biznis
0

Decembarski prihodi od indirektnih poreza BiH u negativnoj zoni

FENA
U decembru prošle godine zabilježen je pad prihoda od indirektnih poreza u Bosni i Hercegovini.

Ekonomisti u Odjeljenju za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oprezivanje BiH (UIO) smatraju da je to neočekivano, s obzirom na tradicionalno visoku naplatu indirektnih poreza.

  • Mjesec decembar je donio preokret koji, ne samo da je anulirao do tada ostvarene pozitivne efekte, nego je prihode doveo u negativnu zonu - navodi se u najnovijem biltenu ovog odjeljenja UIOBiH.

Prema preliminarnom izvještaju UIO-a u decembru je prikupljeno, po odbitku povrata, 411,9 miliona KM prihoda ili 5,8 posto manje nego u decembru 2011.

Iz Odjeljenja za makroekonomsku analizu UIOBiH napominju da je trend naplate prihoda od indirektnih poreza u periodu januar – novembar 2012., i pored snažnih mjesečnih turbulencija, bio pozitivan, za 0,1 procentnih poena iznad revidiranih godišnjih projekcija prihoda iz oktobra 2012.

Ukupna naplata prihoda od indirektnih poreza u 2012. godini je iznosila četiri milijarde i 988 miliona KM i manja je za 0,2 posto u odnosu na 2011.godinu.

Preliminarni podaci o naplati prihoda po vrstama ukazuju da je ukupna naplata indirektnih poreza u 2012. bila pod snažnim utjecajem oscilacija bruto PDV naplaćenog kod uvoza, te akciza na cigarete i derivata nafte.

Opširniju analizu naplate indirektnih poreza u 2012. ovo odjeljenje će objaviti u narednom biltenu kada budu dostupni konačni podaci o naplati prihoda i povratima.