biznis
0

Davidović: Liberalizacija je stimulans za konkurentno ponašanje domaćih kompanija i tržišta

FENA
Slobodan protok robe, liberalizacija trgovine u procesu integracija u Evropsku uniju tema je seminara koji je danas u Sarajevu organizirao Ured glavnog pregovarača BiH za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU u saradnji s Ambasadom Republike Mađarske u BiH.

Na ovom jednodnevnom skupu bh. i međunarodni predstavnici razgovaraju o liberalizaciji tržišta u procesu integracija u EU, tržišnim pravilima te o pripremi državne administracije i institucija za tržišno takmičenje.

Glavni pregovarač BiH Igor Davidović ističe kako se potpuna liberalizacija neće desiti odmah nakon što BiH potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. To će se odvijati postepeno tokom tranzicionog perioda koji bi trebalo da traje šest godina.

  • Ne treba se plašiti liberalizacije. Ona prije svega donosi konkurenciju i tjera domaće tržište i kapacitete na konkurentno ponašanje i osiguranje statusa za svoje proizvode da budu konkurentni na evropskom tržištu, navodi Davidović.

On smatra da je liberalizacija već sada u momentima kada BiH privodi kraju proceduralne radnje u vezi s potpisivanjem Sporazuma dobar stimulans za domaće strukture.

Davidović također naglašava da će se u prvim godinama tranzicionog perioda državne strukture morati pozabaviti definiranjem fondova za podršku firmama.

Naime, na ozbiljnije pretpristupne fondove EU koje će biti stimulans domaćim kompanijama ne možemo računati prije aplikacija ili sticanje statusa zemlje kandidata.

Predstavnici institucija iz Republike Mađarske na ovom seminaru su govorili o mađarskim iskustvima u pripremi društva za liberalizaciju tržišta i o njihovoj propagandnoj kampanji kako bi ideja o učlanjenju u EU bila dobro prihvaćena kod stanovništva.

Mađarski ambasador u BiH Imre Varga kazao je kako je proces pripreme mađarskih institucija za liberalizaciju dugo trajao, a prvi korak je predstavljao potpisivanje Sporazuma o pridruživanju.

Ovaj sporazum nalaže strani koja se želi integrirati u evropsko tržište konkretne korake prilagođavanja i postepeno uvođenje zajedničkih regulacija za evropsko tržište.

Ovaj seminar je jedan u nizu koji organiziraju institucije BiH u procesu integriranja naše zemlje u evropske strukture u čemu se posebna pažnja posvećuje iskustvima zemalja koje su već uspješno prošle ovaj proces.