Bihać
0

David King prezentirao projekt Firma

FENA
Direktor projekta 'Firma', David King sa saradnicima posjetio je Općinu Bihać i prezentirao ovaj petogodišnji program pomoći razvoja poduzeća u turizmu, drvnoj i lakoj prerađivačkoj industriji, vrijedan 21 milion dolara.

Cilj ovog američko-švedskog projekta, kojeg finasiraju USAID i SIDA je podrška ekonomskom razvoju i većem zapošljavanju u ova tri sektora, koji zajedno čine oko jednu četvrtinu bruto državnog proizvoda, te preko jedne trećine izvoza, istaknuto je.

Ovim projektom želi se poboljšati sposobnost poduzeća u Bosni i Hercegovini da se nose s konkurentskim pritiskom i tržišnim zakonitostima unutar Evropske unije, kao ključne komponente kopenhagenskih ekonomskih kriterijuma za pristup EU.

USAID i SIDA su partneri i u projektu 'Farma' za razvoj tržišne poljoprivrede. Njegova vrijednost je 14 miliona dolara, trajaće četiri godine, a odnosi se na razvoj poljoprivrednog i prerađivačkog sektora u BiH.

Pokušaće se ubrzati održivi ekonomski razvoj poljoprivrede i proizvodnje hrane u BiH putem ekološki održive i tržišno konkurentene proizvodnje, prerade i prodaje poljoprivrednih proizvoda. Oba projekta su razvijena kao odgovor na uvećane potrebe BiH da ubrza što širi ekonomski rast, te što prije dostigne ekonmsku samoodrživost, rečeno je danas.