Mostar
0

"Dani vina i sira" podržavaju domaću proizvodnju

FENA
U povodu svečanog otvorenja treće manifestacije "Dani vina i sira" danas je u Mostaru održana konferencija za novinare na kojoj je direktor ugostiteljsko trgovačkog centra Biosphera Haris Sadžak kazao kako je osnovi cilj te manifestacije doprinos domaćoj proizvodnji na području Hercegovine.

Po njegovim riječima, tokom održavanja manifestacije, 19. i 20. novembra, svoje proizvode izložit će 30 proizvođača vina i sira koje će zainteresirani moći pobliže upoznati u restoranu Veranda, u Biospheri, gdje će se i nalaziti prezentacijski štandovi.

Sadžak je najavio i održavanje edukativno-informativnih okruglih stolova na kojima će biti riječi o spajanju hrane i vina kao i o svjetskim trendovima u marketingu vina i sira.

On je dodao kako će ovogodišnja, treća zaredom manifestacija imati i humanitarni karakter. Naime, posjetitelji će moći kupiti čaše za degustaciju vina u vrijednosti od 10 konvertibilnih maraka. Prikupljeni novac bit će dodjeljen Centru za djecu i omladinu s posebnim potrebama "Los Rosales" u Mostaru.

Novinarima se obratio i zamjenik direktora Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanske županije Semir Temin, koji je istaknuo pozitivne rezultate projekta "Vinska karta Hercegovine".

"Kroz 'Vinsku kartu Hercegovine' nastojali smo napraviti jednu priču, ali ne samo o autohtonim sortama vina žilavki i blatini već smo željeli predstaviti i sve one znamenitosti koje Hercegovina nudi, a u tome smo i uspjeli", kazao je Temin.

On je dodao kako se manifestacijom "Dani vina i sira" ne promoviraju samo ti proizvodi već i Mostar, kao turističko središte Hercegovine.

Inače, svečano otvorenje manifestacije "Dani vina i sira" bit će upriličeno večeras u 19.30 sati, a sutra će restoran Veranda biti otvoren će za posjetitelje od 10 do 18 sati.