"Grad(i)svijest"
0

Dani arhitekture u maju u Sarajevu

Klix.ba
I ovogodišnje proljeće u Sarajevu će biti u znaku arhitekture. Pod sloganom "Grad(i)svijest" od 10. do 13. maja će se održati peti po redu Dani arhitekture, kao poziv na razvoj svijesti o urbanoj sredini za sve - graditelje i građane. Osim početne ideje o usavršavanju studenata i profesionalaca iz domena arhitekture i urbanizma, događaj otvara nove horizonte prema svim “stvaraocima i korisnicima grada".

Organizator sa bazom u Sarajevu, skupa sa svojim kolegama iz Bosne i Hercegovine i inozemstva, želi postaviti pitanje grada budućnosti i ugostiti one koji iskustvom mogu pomoći da Dani arhitekture budu istinski dijalog graditelja i građana. Sve to podrazumijeva razmjenu iskustva, analizu savremenih arhitektonskih i urbanističkih projekata, te razmišljanja o tome šta grad čini urbanom cjelinom, te kako ga, u istom trenutku, razviti i sačuvati.

Kao i prethodnih godina, pored predavanja (ex cathedra i interaktivna predavanja, u smislu prezentiranja koncepta rada stručnjaka) program prate i ostale aktivnosti, izložbe, panel-diskusije, radionice s građanima, prostorne intervencije, (inter)akcije u gradu s ciljem ostvarivanja kontakata s ljudima koji su profesionalno, direktno ili indirektno u vezi sa ovom strukom, ali i šire naobrazbe studenata, arhitekata i ljubitelja arhitekture i umjetnosti. Kroz relaciju grada sa drugim utjecajnim faktorima obrađivat će se teme: Grad i održivost, Neformalni gradovi, Grad i umjetnost te Arhitektura i urbani dizajn.

U okviru Dana arhitekture 2012. bit će održana i izložba španskih arhitekata “Eksplozija grada”, ali i predavanja: Studio UP (Hrvatska), Besnik Aliaj (Albanija), Helen & Hard (Norveška), Peter Sägesser (Švicarska), Marc Neelen & Ana Džokić (Holandija, Srbija), te još niz zanimljivih sadržaja.

Program će se odvijati na atraktivnim lokacijama od arhitektonskog značaja ili lokacijama na čije stanje ovom prilikom organizator želi upozoriti skrečući pažnju na njihovu problematiku ili neki pozitivni aspekt od šireg značaja.

Više o Danima arhitekture potražite na Facebooku ili oficijelnoj internet-stranici Daniarhitekture.ba.